Kuidas rabarberit toiduks kasutada?

Rabarber annab keetmisel suurepärase aroomi. Sellest valminud kompott, kook või pirukas kuuluvad paljude kevadiste lemmikmagustoitude hulka. Rabarber on suurepärane kuumalt koos teiste köögiviljadega ja sobib hästi ka vürtsika puuviljakastmega. Enne rabarberi kasutamist eemaldage varreotsad ja koorige kiuline nahk väikese noaga maha.

Kuidas rabarberit säilitada?

Niiskesse rätikusse õrnalt mähitud rabarberit saab külmkapis hoida nädala jagu. Rabarberi pikemaaegseks säilitamiseks sobib hästi ka sügavkülmik.

Näpunäide: kas soovite rabarberitükid sügavkülmast hiljem eraldi välja võtta? Jagage need alusele - tükid ei tohiks üksteisega kokku puutuda - ja külmutage umbes kaks tundi. Seejärel valage rabarberitükid osade kaupa säilituskottidesse ja külmutage täielikult.

Rabarberit võib külmutada kuni aasta. Pärast sulatamist saab seda töödelda nagu tavaliselt.

Rabarberi lehed sisaldavad oblikhapet ja seetõttu on need mürgised! Rabarberi vartes leidub samuti oblikhapet, mis seob kaltsiumi ja võib seetõttu liigse tarbimise korral mõjutada luude ning hammaste tervist. Oblikhape suureneb rabarberis ka ajaga, mistõttu ei tohiks rabarberit peale juuni lõppu enam peenralt söögiks kasutada. Vanarahvas ütleb, et rabarberit tohib süüa enne jaanipäeva. Rabarberi ja piimatoodete kombinatsioon võib aidata oblikhappe kahjulikku mõju vähendada. Piimas sisalduv kaltsium neutraliseerib rabarberi tugevad happed ja muudab need kergesti seeditavaks. Rabarberit ei soovitata reuma, artriidi, podagra ja neerukivide korral.

Rabarberikompott

4-le

Tänu magushapule maitsele on see magustoit eriline kevadine maiuspala.

750 g rabarberit

50–75 g suhkrut

1-2 sl sidrunimahla

30 g maisitärklist

Valmistamine:

Eemalda rabarberilehed ja otsad. Pese rabarber põhjalikult, seejärel koori. Tõmba kiud vartest pikisuunas väikese noa või koorija abil. Lõika kooritud rabarber suurteks tükkideks ja pane kastrulisse.

Puista rabarberitele ühtlaselt 2 sl suhkrut. Lase seista 15-20 minutit, kuni moodustub mahl. Vala rabarberitele peale 100 ml vett ja sidrunimahla ning lase korraks keema. Kata kaanega ja keeda madalal kuumusel 4-5 minutit .

Sega tärklis ja umbes 6 sl vett, lisa rabarberile ja lase keema tõusta. Keeda segades 1 minut. Sega hulka 50 g suhkrut. Kui kompott on endiselt liiga hapu, magusta seda lusikatäie suhkruga. Lase kompotil jahtuda.

Lisa soovi korral kompotile veidi kaneeli või värsket piparmünti.

Serveeri rabarberikompotti vaniljejäätise või vaniljekastmega, kohupiim ja vahukoor on rabarberikompotile samuti suurepärased lisandid.

Mõned nipid!

Rabarberikompotile rikkalikuma värvi andmiseks lisage kompoti valmistamise lõpufaasis paar maasikat. Maasikad pakuvad ka mahedamat maitset ja looduslikku magusust, seega vajate vähem suhkrut.

Kui kaua saab rabarberikompotti säilitada?

Värskelt keedetud rabarberikompott asetatakse pärast jahutamist külmkappi. See püsib seal 2-3 päeva. Säilivusaeg võib olla pikem sõltuvalt sellest, kui palju suhkrut olete kasutanud.

Säilitamisel on eriti oluline, et te ei asetaks kompotti alumiiniummahutisse ega kataks seda alumiiniumfooliumiga, sest rabarberis sisalduv oblikhape ründab alumiiniumi ja võib lahustada kahjulikke aineid. Kasutage anuma katmiseks pigem mesilasvaha lappe või hoidke kompotti kaanega purgis. Oblikhappe tõttu ei tohi rabarberit keeta ka alumiiniumpotis.

Rabarberikook mandlipuruga


24 tk

200 ml piima

650 g jahu

7 g kuivpärmi

250 g suhkrut

1 muna (suurus M)

275 g pehmet võid

100 g jahvatatud mandleid

1,25 kg rabarberit

150 ml rabarberinektarit

1 tl vanillisuhkrut

20 g maisitärklist

võid

Valmistamine:

Soojenda taina jaoks piim leigeks. Sega kausis kokku 400 g jahu, pärm ja 50 g suhkrut. Lisa muna, 100 g võid ja piim ning sõtku käsimikseri sõtkumiskonksudega ühtlaseks tainaks. Kata puhta köögirätiga ja lase umbes 1 tund soojas kerkida. Sõtku muredaks 250 g jahu, 100 g suhkrut, jahvatatud mandlid ja 175 g võid.

Pese, puhasta ja lõika rabarber tükkideks. Aja keema rabarberinektar, vanillisuhkur ja 100 g suhkrut. Lisa rabarberitükid ja laske umbes 3 minutit haududa. Sega tärklis ja 2 supilusikatäit vett ühtlaseks, lisa kompotile. Hauta umbes 1 minut, aeg-ajalt segades, lase jahtuda.

Rulli taigen ristkülikukujuliselt (umbes 32 x 39 cm). Aseta tainas võiga määritud ja jahuga ülepuistatud ahjuplaadile ja lase ca 20 minutit kerkida.

Aseta tainale kompott ja seejärel puru ning küpsetada eelsoojendatud ahjus 200 ° C juures 20–25 minutit. Võta kook välja ja lase jahtuda. Maitseb hästi koos vahukoorega.