"Koos Rooma sõdalastega levisid need lõhnavad taimed laiali üle kogu omaaegse impeeriumi. Keskaegses Euroopas tekkisid kloostrite juurde viinamägede ja puuviljaaedade kõrval ka ürdiaiad. Kevadises salatis võis olla ühekorraga peterselli ja küüslauku, porrut ja münti, fenkoli, kressi, hapuoblikat ja harakputke, leesputke ja sellerit. Õliga ülevalatult ja äädikaga maitsestatult oli selline salat eriline kevadine vitamiinisüst ja paastujärgne turgutusroog," kirjutab Heidi Vihma.

Tänapäeval on ürdid poodides saadaval ka maitsesegudena, näiteks prantsuspärane Provence'i ürdisegu või Vahemere ürdisegu.

Kõige tavalisemad ürdid kulinaarias on: basiilik, till, estragon, karulauk, petersell, koriander, kress, pune, piparmünt, rosmariin, salvei, oblikas, murulauk, tüümian, sidrunhein

Millele peaks ürte ostes tähelepanu pöörama?

Värskus määrab kõik!

Sõltumata sellest, kas ürdid on pakendis või potis, ei tohiks neil olla kuivanud ega kollakaid lehti.

Kuidas ürte töödelda?

Ürte tuleks hakkida alles vahetult enne nende kasutamist, vastasel juhul läheb kaduma nii nende peen aroom kui ka eeterlikud õlid.

Lisage murulauku, peterselli, estragoni või basiilikut soojale toidule kõige lõpus, vastasel juhul kaob nende aroom. Võimsamaid taimi nagu rosmariin, salvei või tüümian võib ka keeta mõni minut. Täieliku aroomi tekitavad need alles kuumutamisel.

Rohkete ürtide kasutamisega annate roogadele hea põhimaitse. Nii et maitsestage toitu vajadusel ainult lõpus soola ja pipraga!

Hoiustage ürte õigesti

Värsked ürdid, näiteks petersell või koriander, säilitavad oma kuju, kui neid eelnevalt pesta, raputada vesi maha ja panna märjalt sulguriga kilekottidesse. Ärge laske liiga palju vett kotti sattuda, sest nii võivad taimed hallitama minna. Selle meetodi abil saab ürte külmikus värskena hoida ca nädala jagu.

Ürte saab ka sügavkülmutada. Peske need voolava veel all puhtaks, eemaldage lehed varte küljest ja jagage purustatud kujul jääkuubikusse, valage vesi peale ja külmutage. Külmutamiseks sobivad: petersell, till, murulauk, leeskputk.

Millistes roogades ürte kasutada?

Murulauk maitseb eriti hästi munatoitudes, suppides ja kastmetes. Peeneks hakitud petersell annab vürtsika noodi krõmpsuvatele köögiviljadele, hautistele ja toorjuustule. Karulauk annab maitset salatitele, risotole ja kartulipüreele.

Taimsete retseptide jaoks kasutage võimalikult värsket rohelist – taimede vartel ja lehtedel on intensiivne aroom ja need sisaldavad palju tervislikke toimeaineid.