Eestis toimuval Euroopa eelvoorus osaleb üle 20 maa, millest 10 parimat pääsevad edasi finaali.

Euroopa eelvooru kulinaarne teema

Bocuse d’Or Rahvusvaheline Organisatsioonikomitee on määranud Euroopa eelvooru kandikutesti teemaks Eesti vuti. Kokad peavad valmistama vuti koos linnu maksa ja südamega, mis roa esitlusel peavad olema kontideta. Kandik kui test, on võistlusetapp, mille puhul žüriile degusteerimiseks esitletav roog peab olema terviklik, kõige selle juurde kuuluva ja vastavate garneeringutega.

Kandikutesti valmistamiseks on aega täpselt 5 tundi 35 minutit alates võistluse algusest. Roa presenteerimiseks žüriile on aega 10 minutit. Retsept peab arvestama kandidaatmaa traditsioone, maitseid, tehnoloogiat, ajalugu jne. Arvesse tulevad ka koka artistlikud oskused.

Võistluse esimeses etapis valib iga maa oma esindaja maasisesel konkursil. Eesti kohalikus eelvoorus osales 6 kokka, kel tuli viie tunni jooksul valmistada kaks rooga - kalaroog angersägast ja liharoog põrsalihast. Võitjaks osutus Artur Kazaritski, kes esindab tänavusel Bocuse d’Or võistlusel Eestit ning töötab hetkel sous chef’ina Kopenhaagenis asuvas kolme Michelini tärniga restoranis Geranium kolmekordse Bocuse d’Or võitja Rasmus Kofoed´i juhendusel.

Eesti tippkoka Dimitri Demjanov´i eestvedamisel on Eesti osalenud Bocuse d'Or konkursil enam kui 10 aastat.

Prantsusmaa eelvoor ja uued väljakutsed

Prantsusmaa konkursil osales 60 kandidaati, kelle hulgast korralduskomitee valis lõpuks 8 võistlejat. Kohustuslikuks teemaks oli küülik. Kasutama pidi kõiki küüliku osasid ja esitleda tuli 3 garneeringut. Taldrikutestiks oli valitud külmalt või soojalt serveeritud artišokk, eelroog tuli valmistada kaheksale inimesele ning vähemalt kolmel erineval viisil.

Prantsusmaad esindab sel aastal Euroopa eelvoorus Davy Tissot, restorani Saisons peakokk Ecullys. Ettevalmistusperioodi füüsiline ja moraalne intensiivsus on võrreldav sportlaste omaga ja kestab see rohkem kui aasta. Tissot teab, et üksi tegutsemine ei pruugi viia võidule ja on seepärast kaasanud oma meeskonda samu väärtusi jagavad tippkokad: peamiseks juhendajaks, Jean Sulpice´i, kes on 2 Michelini tärniga tunnustatud Auberge du Père Bise peakokk ja tippkokad Alain Le Cossec´i, Fabrice Prochasson´i ning Bocuse d’Or 2013 laureaadi Thibaut Rugger´i.

Sel aastal on Prantsusmaa jaoks väljakutse Põhjamaadega konkureerimine ja soov tagasi võita koht rahvusvahelises gastronoomiamaailmas. Konkursi võitjaks on kahel korral olnud Taani, sealhulgas aastal 2019. Alates 2011 on auhinnatuks osutunud ainult üks prantslane – Thibaut Rugger (2013). "Liialt klassikaliseks jäänuna on nüüd Prantsusmaa väljakutseks näidata, et suudab veel üllatada ja uueneda," ütles konkursi direktor Florent Suplisson, lisades, et "Põhjamaade kaasaegne köök on võrreldes Prantuse köögitraditsiooniga vabam."

Konkursist laiemalt korraldaja pilgu läbi

"Nagu iga projekti käivitamisel, nii on ka selle sündmuse puhul tähtis kommunikatsioon. Kandidaatidel lasub kohustus ennast ja oma maad tutvustada. Neil on eelarve osas vabadus ja loogilise sammuna soovitavad korraldajad ennekõike kohtumist konkursi partneritega, kes on väga motiveeritud kandidaatide toetamisest," ütles Suplisson. Ta eitab seost suure eelarve ja kandidaadi parema võiduvõimaluse vahel, tuues näiteks taanlase Rasmus Kofoed´i, keda on hoolimata vähestest rahalistest vahenditest Bocuse d’Or´il kolmel korral autasustatud.

Bocuse d’Or 2020 Euroopa eelvoorus osalevaid maid ja kandidaatide näete SIIN