Sügavkülma sügavustesse värske ja vitamiinirikka toidukraami kogumine algab juba varakevadel, näiteks tasub siis kuuse küljest noppida värskeid C-vitamiinist pungil kuusevõrseid, mida võib lihtsalt salatile raputada. Kevadel jõuab toidulauale ka karulauk, millest on hea rohelist supersmuutit valmistada. Karulauku saab samuti sügavkülmas säilitada.

Suure pere ema Silvia Ilves külmutab talveks marju ja kuusevõrseid, millest ta siis rohkelt vitamiine sisaldavaid smuutisid valmistab. Silvia on smuuti usku ja talle meeldis "toiduga mässata" juba lapsepõlves. "Segasin emalt saadud vanade pottide ja pannidega metsas mängides taimi kokku ja keetsin neid lõkkel nagu väike Kunksmoor," ütles ta naerdes.

"Kuna pean lugu korilusest, siis minu sügavkülmikus leidub erinevaid marju. Sageli kaasan ka lapsed metsa mustikale. Läinud suvel korjasin 25 liitrit mustikaid. Võtsin sõbrannalt avasüli vastu ka suures koguses tema korjatud astelpaju marju. Isa aiast on mul korjatud punased sõstrad, mis annavad smuutile mõnusat värskust juurde!" rääkis Silvia. "Olen looduslaps ja usun, et loodus on parim apteek," lisas ta.

Smuutide vedeldamiseks kasutab Silvia õunamahla ja vastavalt soovile taimset (mandli) või loomset päritolu piima. Smuuti hapukuse mahendamiseks tarvitab ta banaani ja mangopüreed.

Silvia jagas Oma Maitsele talvise smuuti retsepti:

Koostisosad:

200 ml vett või õunamahla

100 ml mangopüreed

1 banaan

400 ml mustikaid

200 ml astelpaju marju

150-200 ml pohli

peotäis kuusevõrseid

supilusikatäis mett

Valmistamine:

Pane kõik koostisosad 1500 ml mikserkannu ja töötle segu soovitud tulemuseni.

Jaga
Kommentaarid