Kuidas tõsta toiduga organismi vastupanuvõimet? 8 toiduainet, mis võiksid olla menüüs esindatud!
Organismi vastupanuvõimet suurendavate toitude söömine võib aidata tõhusamalt patogeenide vastu võidelda. Vastupanuvõimet suurendavad toidud on: probiootikumid, kapsas, rasvane kala, täisteratooted ja tumedad marjad. Neid süües toetate oma immuunsust ja haigestute vähem.
Siin on 8 toiduainet, mis sisaldavad vähemalt ühte immuunsust tugevdavat koostisosa.
1. Suurendage vastupanuvõimet probiootiliste toodete tarbimisega
Sööge hommikul probiootilist jogurtit puuviljade või müsliga, või kasutage seda näiteks smuutide valmistamise puhul.
Soovituslik kogus: Sööge iga päev 2–3 dl probiootilist jogurtit.
Alternatiivid
Võite valida mis tahes tüüpi probiootilise joogi, näiteks Valio Gefiluse või Actimeli. Kui teie magu ei talu probiootilisi tooteid, võite proovida hapukapsast, mis on samuti probiootikumi rikas.
2. Rasvane kala
Serveerige õhtusöögiks praetud kala koos värske salatiga. Kala võib panna ka leivale või maitsva salati lisandiks.
Soovituslik koguseks nädalas on 200 grammi.
Alternatiivid
Sobivad kõik rasvased kalad, mis sisaldavad D-vitamiini ja oomega-3 rasvhappeid: lõhe, vikerforell, angerjas, latikas ja makrell. Vahetage kalaliike regulaarselt.
3. Lehtkapsas
Kõige lihtsam on visata paar lehtkapsa lehte blenderisse ja lisada need smuutidesse. Seda saab kasutada ka väikestes hakitud salatites, näiteks apelsinide ja granaatõunaseemnetega või marjade, pähklite, peekoni ja küüslauguga, mis kõik aitavad pehmendada lehe kibedust. Lehtkapsas sobib ka suppide ja pirukate valmistamiseks. Lehtkapsasat võib valmistada ka pestot.
Soovituslik kogus: 50 grammi lehtkapsast annab teile päevase annuse C-vitamiini, kuid võib süüa rohkem!
Alternatiivid
Ka teised kapsad sisaldavad palju C-vitamiini ja kiudaineid. Kõrge C-vitamiini sisaldus on ka punasel paprikal ja kibuvitsal.
4. Mustikas ja teised tumedad marjad
Lisage mustikaid jogurtisse, pudru sisse, pannkookidesse, smuutidessee ja salatisse.
Soovitatav kogus: ca 100-200 g, ehk umbes 2 dl päevas.
Alternatiivid
Kõik tumendad marjad sisaldavad rohkelt antotsüaniini. Lisaks mustikale, sobivad ka mustsõstar ja põldmari.
Heaks immuunsuse sõbraks on ka astelpajumarjad ja kodumaiseks väetoiduks peetav punapeet.
Loe lisaks! Astelpaju: täiuslik taimsete vitamiinide allikas
5. Sarapuupähklid
Sööge pähkleid suupistetena ja lisada neid purustatult probiootilisse jogurtisse, või salatisse.
Soovitatav kogus: 30-50 g päevas.
Alternatiivid
Seleeni on rikkalikult ka kurgis, munades, tursas, tuunikalas ja teistes mereandides.
6. Valged oad
Kasutage ube salatites, suppides ja hautistes.
Soovituslik kogus: 25–35 g päevas. 100 g valgeid ube sisaldab 18,6 g kiudaineid.
Kõik kaunviljad on head kiudainete allikad, nagu ka täisteratooted, herned, kapsad ja juurikad.
7. Rapsiõli
Rapsiseemneõli võib kasutada marinaadides, praadimisel ja küpsetamisel.
Soovituslik kogus: 2-3 tl õli päevas.
Alternatiivid
Headeks E-vitamiini allikateks on ka teised taimeõlid, mandlid, sarapuupähklid, munakollased ja murakad.
8. Tume šokolaad
Maiustage šokolaadiga, tarbige kakaojooki, või kastke näiteks maasikad või ananass sulatatud tumedasse šokolaadi.
Soovituslik kogus: kuni 20-30 g tumedat šokolaadi päevas. Šokolaadi kakaosisaldus peab olema vähemalt 70%.
Alternatiivid
Tarbige klaas punast veini, kuna see sisaldab sama palju fenooli kui 41 grammi tumedat šokolaadi.
Allikas: Kunto Plus