Kui tänapäeval seostub Peipsimaa suuresti sibulateega, siis varasemalt kasvatati seal hoopis sigurit, mida nüüd enam naljalt ei leia. Viimase töötlemine on nii töömahukas, et see on jäänud suurtootjate pärusmaaks.

Kas teadsite, et taevakarva siguriõitest saab maitsvat teed valmistada? Kui lasete sellel väheke tõmmata, siis saate erkrohelise joogi. Angelica Udekülli Peipsimaa retke juurde kuulus ka põdrakanepitee ehk Ivan-Tšai proovimine, mida muide juuakse madalalt alustassilt ja luristades.

Udeküll kogus Peipsimaa maitsed kalasupi sisse kokku ja nii valmis roog, kus lisaks seentele, kalale, sibulale ja porganditele ka jõhvikaid võib leida.

Kalasupp seente ja jõhvikatega

1 kg värsket kala, näiteks koha, latikas, ahven
3 l vett
3 keskmist mugulsibulat
2 keskmist porgandit
0,5 l värskeid seeni, kukeseeni või pilvikuid
3 spl võid
10 tera musta pipart
Paar loorberilehte
Soola

Serveerimiseks
Tilli
Jõhvikaid

Valmistamine:

Kalad roogi, ehk eemalda sisikond ja lõpmed ja puhasta majapidamispaberiga verest. Pane kalad külma veega keema ja eemalda keetmisel tekkinud vaht. Kui vahtu enam ei tule, lisa 2 sibulat, loorberilehed, pipar ja pisut soola.

Keeda puljongit umbes 1-15, tundi. Kurna kalad leemest ja puhasta liha nahast ning luudest. Koori ülejäänud sibul ja porgandid, haki õhukesteks viiludeks või ribadeks ning kuumuta võis. Lisa pannile väiksemaks hakitud seened ning kuumuta veel mõned minutid.

Tõsta köögiviljad potti, lisa kalaleem ja lase supp veel korraks keema. Maitsesta vajadusel soolaga. Serveerimisel lisa supile puhastatud kalaliha, jõhvikad ning hakitud maitseroheline.

Vaata lisaks: "Suus sulav Eesti"

'