Vaata, kuidas tippkokk Angelica Udeküll legendaarset punasesõstraželeed ehk "Kosmost" tuunis! Lisatud retsept!
(1)Tippkokk Angelica Udeküll kulgeb uue toidusaatega "Suus sulav Eesti" mööda Eestimaad ja kogub ning paneb potti ja pannile põnevaid, erinevatele piirkondadele iseloomulikke maitseid. Hiljuti käis ta maitseterännakul Jõgevamaal ja Põltsamaal, hankis kohalikku toorainet ning valmistas priimusel jõevähke. Magustoiduks tegi Udeküll nostalgilise Põltsamaa punasesõstraželee ehk "Kosmose."
Kas mäletate veel selle legendaarse rubiinpunase tuubimarmelaadi magushaput maitset? Angelica Udeküll üllatas saatekülaliseks olnud vähigiid Jarkot meeldivalt, kes olles viimati maiustanud "Kosmosega" rohkem kui veerand sajandit tagasi, tundis magustoiduks pakutud želees selle maitse kohe ära. Ta küsis Udeküllilt üllatunult: "Kust selle retsept on saadud?"
"Otsisin maitsetes ja maitsemeeles ning leidsin, et umbes selline võiks see olla," vastas Udeküll, kes tuunis "Kosmose" marmelaadi kaasaegsemaks, kasutades ühe koostisosana "Põltsmaa Tõmmut."
Punasesõstraželee ehk "Kosmos"
2 liitrit punaseid sõstraid
500 g moosisuhkrut
1 dl Põltsamaa Tõmmut
Valmistamine:
1. Pane marjad ja suhkur paksupõhjalisse potti ja keeda tasasel tulel umbes 10 minutit. Lisa marjadele Põltsamaa Tõmmu ja keeda kuni marjad on pehmed.
2. Suru marjad läbi tiheda sõela, vala uuesti potti ja keeda veel paar minutit. Kontrolli želee paksenemist, tõstes pisut moosi taldrikule. Kui želee hakkab tarretuma, ongi keedis valmis.
3. Vala želee puhastesse purkidesse ja sule õhukindlalt. Kosmos sobib suurepäraselt serveerimiseks leibjuustu ehk Ahja juustuga
Nüüd saavad nii nostalgitseda soovijad kui ka need, kes seni "Kosmosest" üksnes lugusid kuulnud, proovida seda ise valmistada!