1. pindade katmiseks küpsetamisel

2. toidu säilitamiseks

3. toidu soojas hoidmiseks

Alumiiniumfoolium on osutunud lihtsa käsitsemise ja soodsa hinna tõttu kasulikuks abivahendiks, kuid kas see võib ka tervisele ohtlik olla?

Miks ei tohiks toiduvalmistamisel kasutada alumiiniumfooliumi?

Alumiiniumfoolium, nagu nimigi ütleb, koosneb väga õhukesest alumiiniumlehest, mis on rullitud pappsilindrile, et seda oleks lihtsam lõigata ja vajadusel kasutada. Lehe paksus on tavaliselt alla 0,2 millimeetri.

Mis on alumiinium?

Pärast terast on alumiinium olnud 20. sajandi jooksul üks enim kasutatud metalle. Seda ekstraheeritakse boksiidist, mis on omamoodi settekivim. Alumiiniumil on väga pikk kasutusiga ja see paistab silma nii elektri- kui soojusejuhtivuse poolest. Muud alumiiniumi peamised omadused:

Sitkus. Vastupidavus tähendab metalli võimet absorbeerida energiat enne, kui see puruneb või kuju kaotab.

Deformeeritavus. See on füüsikaline omadus, mille abil saab metalle vormida lehtedeks.

Tõmbetugevus. Tõmbetugevus viitab sellele, kuidas metalle saab jõu abil ilma purustamata kujundada. Sel viisil saab sellest materjalist valmistada näiteks mentoolõnga ja -kiudu.

Millal on alumiinium tervisele kahjulik?

Alumiinium on väga ökonoomne materjal, mida võib kodus leida söögiriistade, pottide, praepannide ja paljude muude levinumate tööriistade kujul. Siinkohal tuleb aga märkida, et nende tööriistade kasutamine tervisele kahjulik ei ole.

Toidu pakkimine fooliumisse ja selle küpsetamine ahjus või kõrgel temperatuuril, võib tervisele siiski ohtlik olla. Eriti puudutab see teatud tüüpi toite, näiteks happelisi või vürtsikaid toite. Selle probleemi mõistmiseks vaatame mõnda allpool toodud üksikasja.

Kuidas mõjutab alumiinium inimese keha?

Alumiiniumi võib kehaga kokkupuutel sattuda organismi väikestes kogustes, mis pole aga tervisele kahjulik. Siiski tuleb meeles pidada, et puutume selle metalliga iga päev kokku rohkem, kui arvame. Seda leidub paljudes erinevates toitudes ja ravimites, sealhulgas:

· Tees

· Maisis

· Maitsetaimedes

· Soolades

· Joogivees

· Juustus

· Aromaatsetes vürtsides

· Mõnedes ravimites nagu näiteks antatsiidides, mis neutraliseerivad maohapet

Levinumate häired, mis tulenevad keha kõrgest alumiiniumisisaldusest:

· Alumiiniumi kõrge sisaldus suurendab Alzheimeri tõve tekkimise tõenäosust.

· Alumiinium on neeruprobleemidega patsientidele äärmiselt kahjulik.

· Alumiinium võib luuhaiguste all kannatavatel patsientidel põhjustada ka mitmesuguseid häireid.

· Kõrge alumiiniumi sisaldus vähendab inimese ajurakkude kasvu.

Alumiiniumfooliumiga küpsetamisel tuleks vältida liiga kõrget temperatuuri

Kuna alumiiniumi sisaldavate toodete pinnale moodustub oksüdeerudes inertne kiht, mis takistab alumiiniumi segunemist toiduga, siis oluline tegur alumiiniumi koguse vähendamiseks on vältida pottide ja pannide hõõrumist pärast keetmist.

Probleemiks on pigem alumiiniumfooliumisse mähitud toidu valmistamine, kuna siin on foolium ühekordselt kasutatav ja ülaltoodud inertset kihti ei teki, mistõttu alumiiniumi satub toidule koguses, mis ületab organismile kahjutu piiri.

Kokkuvõtteks võib öelda, et alumiiniumfooliumi kasutamine köögis on üldiselt ohutu.

Ohtlik on alumiiniumfooliumi kasutada toitude juures, mis eeldavad kõrgeid temperatuure.

Allikas: AskelTerveyteen