Uurisime Heikilt, kas ahjurooga võib tihti tema pere toidualualt leida?

"Mulle meeldib väga süüa teha. Varakult iseseisvaks saanud inimesel pole ka muud valikut! Suurest perest on külge jäänud komme teha süüa korraga pigem palju. Nii tekib toitu mitmeks päevaks, mis sobib elutempoga suurepäraselt. Paljud toidud, näiteks supid ja hautised on teisel päeval maitsvamad, sest pipra- ja vürtsiterad, loorberilehed, nelk ja teised maitseandjad jōuavad siis oma panused lōpuni välja anda," rääkis Heiki.

Hiljuti soetas ta endale ühe suure poeketi müügikampaania raamatusse kleebiseid kogudes kvaliteetse ahjupoti ja on selles valminud roogadest vaimustuses.

"Kasutan toidu valmistamisel sugulaste ja sōprade aiamaal kasvanut. Kuna olen Saaremaa- ja eestimeelne, siis toidukorvi leiab tee kodumaine kraam. Isiklikke ahjupotte ei ole mul varem olnud, küll olen kasutanud küpsetuskotte," lisas ta.

Heikile meeldib toitu valmistades improviseerida ja talle on oluline, et söök oleks tervislik.

"Toit olgu vōimalikult värviline ja mitmekülgne. Ōnneks mul on pere, kes toiduga ei "piparda", seega pole tarvis eriprojektidega lisavaeva näha. Sööme kōike!" rääkis ta.

Heikil on hea meel, et esimesed katsetused ahjupotiroogadega ōnnestusid kohe.

"See on kindel viis ja näib, et roog kipub ōnnestuma igal korral," ütles ta.

Heiki jagas Oma Maitsega ahjupotiroogade retsepte:

Seakarree köögiviljadega

Valmistamiseks on vaja sibulat, kapsast, porgandit, kartulit ja liha. Tilka õli kõige alla. Maitsevedelikuks tee tōmmis pannil: pool liitrit vett, 4 lehte loorberit, paar nelki, terapipart, sojakastet, austrikastet, veidi punase karri pastat ja üks 0,3 l pudel Pöide tumedat ōlut. Lisaks tükk vōid ja köögiviljapuljongikuubik.

Kuumuta tōmmist veidi aega, et lisandid oma iseloomu näitaksid ning õllest alkohol välja auruks.

Pruunista lihatükid, aseta porgandid keskelt pooleks lōigatuna vaheldumisi sibulatega poti pōhja, siis kapsa lōigud teiseks kihiks, neli karree lōiku kolmandaks ja pooleks lōigatud kartulid sinna peale. Vala tōmmis ühtlaselt kihtide vahele ja pane ca kolmeks tunniks 150 kraadi juures ahju.

Hautatud kana poolkoivad


Koostisosad: porgand, kartul, seller, sibul, küüslauk, tšilli, loorber, terapipar, nelk, soja, köögiviljapuljong.

Valmistamiseks pane tilk ōli potipōhja, lõika porgandid pooleks, sibul, küüslauk ning selleri varred neljaks.

Pruunista tugeval tulel kana poolkoivad ja aseta peale poolikud kartulid, nendele omakorda katteks Inglise peekoni lõigud. Küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 3 tundi.

"Mōlemal juhul on tulemuseks suurepärane peretoit, kus kōik omas mahlas küpsenud komponendid on säilitanud oma maitse ning lihalisand nauditavalt pehme. Marmelaadine kana tuleb kondi küljest ilusasti lahti ning sulab suus. Seller annab hautisele värske kerguse lisaks," rääkis Heiki.

Tuntud arborist plaanib ahjupotiroogadega eksperimenteerimist jätkata. Kaalikad ja küülikud ootavad!