See roheline puuvili võib olla hea uinumiseelne suupiste. Taipei Meditsiiniülikooli uuringus osalenud vabatahtlikel paluti enne uinumist süüa ära kaks kiivit, millega neile kaasnes peaaegu terve lisatunni jagu und. Kiivid sisaldavad C- ja E-vitamiini, serotoniini ja folaati, kõik need võivad aidata uinumisele kaasa.

Soja

Sojaga valmistatud toidud, näiteks tofu, miso ja edamame, sisaldavad rohkesti isoflavoone. Need ühendid suurendavad serotoniini tootmist - aju kemikaali, mis mõjutab keha une-ärkveloleku tsüklit. Täiskasvanud, kes sõid päevas kaks või enam soja portsjonit, magasid kauem ja teatasid parima kvaliteediga unest, selgus "Nutrition Journal´i" 2015. aasta uuringu põhjal.

Kiudainerikas toit

Kiudainerikka toidu söömine võiks olla parema une võtmeks. Ajakirjas "Journal of Clinical Sleep Medicine" avaldatud uuringu järgi saab kiudainerikka toidu söömist seostada taastava toimega sügava unega. Kiudained aitavad ära hoida veresuhkru sisalduse suurenemise, mis võib alandada melatoniini. Hankige kiudaineid näiteks ubadest, artišokkidest ja kinoast.

Kala

Enamik kalasid ja eriti lõhe, hiidlest ja tuunikala sisaldavad B6-vitamiini, mida on vaja melatoniini (pimedusest vallandunud une esilekutsuva hormooni) valmistamiseks, selgus New Yorgi Teaduste Akadeemia aastaraamatus avaldatud artiklist.

Hapukirsimahl

Tavaliselt ei soovitata õhtul puuviljamahla nende suhkrusisalduse tõttu juua. Uuringu järgi on une hõlbustamiseks hea juua hapukirsimahla. See tõstab organismis melatoniini nimelise hormooni (nn unehormooni) taset, mida tekib meie organismis loomulikult, kui on aeg magama minna ja ka kogu öö jooksul. Kui kroonilise unetuse all kannatavad täiskasvanud jõid kaks korda päevas klaasi hapukirsimahla, kogesid nad oma olukorrale mõningast leevendust.

Piim

Piimatooted, nagu jogurt ja piim, sisaldavad kaltsiumi, mille vaegus võib uuringute kohaselt raskendada uinumist. Piimas leiduv aminohape trüptofaani puhul on varasemalt arvatud, et see soodustab uinumist, muundudes und reguleerivaks serotoniiniks. Ent uuringud näitavad, et teised piimas leiduvad aminohapped võivad seda protsessi samaaegselt takistada.

Pähklid

Unetus võib olla ka üheks magneesiumipuuduse sümptomiks. Pähklites suures koguses leiduv magneesium võib aidata reguleerida vererõhku ja veresuhkru taset, samuti võib see toimida lõõgastava vahendina, et paremini magada. Tarbi meelepäraseid pähkleid, lisa supile või salatile kõrvitsa- ja päevalilleseemneid.

Kale

Piimatooted on tuntud kaltsiumirikkuse poolest. Kuid ka rohelised lehtköögiviljad, näiteks lehtkapsas uhkeldab märkimisväärse kaltsiumisisaldusega. Uuringute kohaselt võib kaltsiumivaegus raskendada uinumist.

Banaan

Banaanis on rohkelt kaaliumi, aga ka B6-vitamiini, mida on vaja melatoniini (pimedusest vallandunud une esilekutsuva hormooni) valmistamiseks, selgub New Yorgi Teaduste Aakadeemia aastaraamatus avaldatud artiklis.

Allikas: EatWell