Näituseruumi sisenedes tulvab vastu jõululõhn ja pilku haaravad mütoloogiast tuntud teemad ning tegelased. Piparkoogimaania selle aasta teemaks on "Mütoloogia", mille realiseerimiseks oli autorite tarbeks 300 kilogrammi piparkoogitainast. Muljetavaldavate tööde seas leiab mitmeid vihjeid kunstiajaloost tuntud suurteostele, näiteks fragment Michelangelo Sixtuse kabeli laemaalist või Vana-Egiptuse kunstist tuntud skulptuuride miniatuursed koopiad.

"Piparkoogimaania 2019", töö näituselt.

Näitusesaali all asub aga veel üks põnev ruum, omamoodi piparkoogilabor, kus toimuvad töötoad. Pea kuu aja jooksul on nende raames Piparkoogimaanias osalevad kunstnikud ja disainerid oma teadmisi huvilistele edasi andnud. Teemadena on olnud kõne all näiteks karamelli sulatamise ja ruumilise piparkoogi valmistamise nipid, mille juhendajad kõik iseõppimise teel on omandanud. Vaadates näituseruumis esitletud töid ja meisterlikkust piparkoogitaignaga ümberkäimisel, on raske uskuda, et tegemist ei ole savi, plastiliini või mõne muu koostiselt tihke materjaliga. Piparkoogitaigen on eelpoolnimetatutega võrreldes kordades muredam ja tegelikult on sellest raske vorme küpsetada. Ometi on kunstnikud suutnud seda teha.

Piparkook on põneva ajalooga kummaline maius, mis ei ole alati olnud kõigile kättesaadav. Näiteks keskajal said seda endale ainult väga jõukad inimesed lubada. Piparkooke võib pidada graafilise disaini eelkäijaks, sest ajal, mil ajalehed veel ei ilmunud, anti just nende vahendusel teada uue riigipea troonile asumisest. Riigi alamatele jagati piparkooke, mille pinnale oli kantud uue valitseja kujutis.

Mari-Liis Laanemaa.

Piparkoogimaania peakorraldaja, kunstnik Mari-Liis Laanemaa eestvedamisel käib üritusel vürtsmaiusega seotud vanade traditsoonide hoidmine ja arendamine käsikäes.

„Piparkoogitainas võimaldab nii laste kui ka täiskasvanute loovust arenda, rääkida kunstist, ajaloost ja traditsioonidest,” ütles Mari-Liis.

„Näitust on külastanud piparkoogimeistrid Poolast, Peterburist ja Ungarist, kes kõik on olnud nähtud töödest vaimustuses. Põhjus seisneb selles, et nendes maades valmistatakse piparkooke vanade traditsoonide järgi, mis kohati loomingulisust piirab. Siin nähtu tekitab paljudes elevust, sest vähesed on näinud, et piparkoogitaignast selliselt kasutada saab. Kohalikud kunstnikud loovad uut traditsiooni,” rääkis Mari-Liis.

Ta ütleb naerdes, et selle näituse ja töötubade korraldamine ning läbiviimine on nii töömahukas, et seisund, mis sellega kaasneb on suhteliselt maniakaalne.

„Paljudel on raske pimedal ajal, inimesed on stressis, aga siin muutuvad nad rõõmsaks ja tänulikuks. Piparkookidega kaasneb midagi müstilist, mis tuleb kaugest ajast ja mida me jätkame. Saame siin luua loovuse, lootuse ja armastuse pilve,” lisas ta.

Mari-Liis on erialalt graafik, kes üle kahekümne aasta on tegelenud mandalate joonistamise ja maalimisega. Sanskriti keeles tähendab mandala ringi ja India religioonides sümboliseerib mandala universumit. Mandalate ringi kuju sümboliseerib terviklikkust ja lõpmatust.

Kuna kõigil on seos pere-ja sõpraderingiga, siis palusime Mari-Liisil koostada piparkoogimandala. Läheneval pühadeajal on see heaks võimaluseks lähedastega kvaliteetaega veeta. Mustrite loomisel ei ole fantaasial piire ja piparkoogitaignast tehtud mandala saab pärast ka ära süüa!

Piparkoogimandala

Piparkookidest laotud mosaiik.
Kasutage seniseid oskusi, sest olete kindlasti ka varem piparkooke valmistanud!

Vaja läheb ca 80 erinevas suuruses piparkooki, alates kõige pisematest, lõpetades tavamõõdus olevatega. Arvatavasti süüakse nii mõnigi piparkook mandala tegemise käigus ära, aga neid saab alati juurde küpsetada! Head katsetamist!