5 väärtuslikku toiduainet, mis aitavad talvel terve püsida!
KURKUM
Peamine raviva omadusega toimeaine kurkumis on kurkumiin, mis annab ka kurkumile kollase värvuse. Teadlased on tõestanud kurkumi põletiku-, mikroobide-, viiruste-, valu- ja vähivastast toimet.
Kasuta kurkumit lisaks karriroogadele ka riisi, pirukate ning kookide juures. Kurkum annab nendele kauni kollase värvi.
SIDRUN
Samuti on sidrunis E-vitamiini, mis kaitseb õrnu rasvhappeid rääsumise eest ehk teisisõnu, on suurepärane antioksüdant.
Sidrunit saab köögis kasutada mahlana, värskelt, või püreena koos suhkruga jne. Sidrun on asendamatu kala- ja mereandide maitsestamisel ja sobib suurepäraselt ka kana juurde. Sidrun on oluline komponent magustoitudes, näiteks jäätises ja kreemides ning küpsetistes mahla, riivitud koore või mõlema näol. Sidrunikoorest valmistatakse sukaadi ja riivitult (ka terve koor) ning kuivatatuna kasutatakse seda küpsetistes, magustoitudes.
Vitamiinirikast sidrunit on hea moodus sidrunivee näol tarbida. See peaks eriti hästi mõjuma neile, kes tahavad end vitamiinipommiga regulaarselt turgutada. Sidrun on hea ka talveväsimuse korral.
Sidrunivee valmistamine
Võta üks sidrun (soovitatavalt mahedalt kasvatatud, sest taimekasvatuses-hoiustamisel kasutatakse erinevaid kemikaale ), lõika see pooleks ja pigista poole sidruni mahl klaasi tühjaks. Vala ülejäänud klaas vett täis ja naudi!
GRANAATÕUN
Granaatõunaseemned sisaldavad kiudaineid, mis soodustavad seedimist ja toimivad kõhupuhituse vastu. Granaatõunas sisalduv kaalium on oluline närvidele, südamele ja seedimisele.
Tarbi granaatõunamahla koos mineraalveega, lisa granaatõunaseemneid värsketele salatitele, söö neid eraldi snäkina või koos lemmikjogurtiga.
KANEEL
Kaneelil on sarnaselt ingverile, ergutavad ja soojendavad omadused. Soojendava toime tõttu kutsub kaneel esile higistamist, mistõttu võib teda kasutada ka palaviku alandamiseks. Kaneeli kasutatakse ka suu loputamiseks igemepõletiku korral ja ebameeldiva hingeõhu vastu.
Kaneeli regulaarne tarbimine aitab stabiliseerida veresuhkru taset ja võib parandada vererõhku, kolesterooli näitajaid. Kuna kaneel on kiudaineterikas, siis see võib aidata kaasa hea füüsilise vormi saavutamisel.
Toitumisteadlased soovitavad rohke kaneeli tarbimist vältida, sest maitseaines sisalduv kumariin on suurtes kogustes tervisele kahjulik.
Kaneelipuu eri liikide koores on kumariini sisaldus aga väga erinev. Hinnaline maheda maitsega tseiloni kaneelipuu koor sisaldab seda palju vähem kui mõrkja maitsega hiina kaneelipuu. Viimane on odavam ja seda kasutatakse toiduainetööstuses üha rohkem.
Kasuta kaneeli kohvi sees lisaks piimale ja suhkrule. See aitab kuuma joogi maitset elavdada ja veelgi paremaks muuta. Puista kaneeli hommikupudrule või hoopis tee sisse.
DATLID
Tarbi datleid smuutide sees. Suurepärase maitsekombinatsiooni annavad datlid näiteks koos banaani ja kardemoniga. Kasuta smuuti vedeldamiseks mandli- või riisipiima.
Maitsva kombinatsiooni moodustavad ka datlid koos apelsini, banaani ja kookospiimaga.
Soolase ja magusa huvitava koosluse saad siis, kui keerad datlite ümber peekonit või vinnutatud sinki.