Värske ja vitamiinirikas salat on veelgi maitsvam ja tervislikum kui sellele lisada oliiviõli. Viimane aitab paremini omastada värsketes köögiviljades sisalduvaid vitamiine. Seega on taimeõli värske salati kohustuslik koostisosa. Külmpressitud oliiviõli sobib niristada kastmeks isegi vanillijäätisele ning lihtsalt niisama värskele krõbeda koorikuga saiale.

Veiseliha ja brokoli

Te ei pruugi mõelda veiselihast kui tervislikust toidust, kuid punane liha sisaldab rauda, millel on võtmeroll eluks vajaliku hapniku sidumises ja transpordis. Raud on vajalik paljude ensüümide ja valkude ehituses ning talitluses. Raud on ka väga oluline osa meie DNA-st ning aitab kehal toota kollageeni. Ilma rauata keha rakud ei kasvaks ega areneks ning vere hüübimine oleks takistatud

Rauda leidub nii loomset kui ka taimset päritolu toidus. Loomset päritolu toidus, nt. lihas leiduv raud on organsimile omastatav 15–35% ulatuses ja taimset päritolu toidus, nt. teraviljatoodetes leiduv raud on omastatav 2–20% ulatuses ja viimast aitab imendada C-vitamiin.

Rauarohked toidud imenduvad verre kergemini, kui nendega koos süüakse toitu, milles on palju C-vitamiini ja siin mängib olulist rolli brokoli. Lisaks on veiseliha koos ahjus röstitud brokoliga kerge vaevaga puhas toiduklassika!

Värsked köögiviljad ja muna

Teadlased tegid kindlaks, kuidas värsketest köögiviljadest imendub veelgi rohkem toitaineid: lisage nendele muna. Uuringus osalenud inimesed tarbisid värsket köögiviljasalatit koos keedetud munaga ning selgus, et toiduga imendus kolm kuni üheksa korda rohkem karotenoide - sealhulgas lükopeeni ja beetakaroteeni. Tegemist on antioksüdantidega, mis võivad vähendada vähiriski, aeglustada kognitiivset langust ja ennetada südamehaigusi. Need toiteained on rasvlahustuvad, munades sisalduv rasv aitab muuta need imendumiseks kättesaadavamaks.

Lehtkapsas ja lõhe

200 grammis värskes lehtkapsas leidub 300 - 410 (vastavalt sordile) milligrammi kaltsiumi. Lehtkapsas on väga kasulik ja seda on lihtne kasutada näiteks salatites ning smuutides.

Lehtkapsas sisalduvat kaltsiumi on kehale lihtne omastada. Selleks, et kaltsium paremini imenduks oleks tarvis ka D-vitamiini, mida on palju näiteks lõhes, forellis ja sardiinides.

Banaan ja pähklivõie

Selline lihtne valkude ja tervislike süsivesikute sidumine mõjub hästi treeningu järgselt. Tõestatud on, et see kombinatsioon aitab lihaste taastumisele kaasa. Ekstra kiudainete saamiseks lisage viil täisterasepikut.


Allikas: the Spruce eats