Kuidas pähklitest maksimumi võtta?
Loodus on hoolitsenud selle eest, et pähklid (aga ka seemned, tera- ja kaunviljad) suudaksid säilitada oma eluvõime, kuniks neile on sobivate ilmastikuolude ja sademetega tagatud õiged idanemis- ja kasvutingimused. Seetõttu on need viljad enesekaitseks varustatud ensüümiinhibiitorite ja antitoitainetega. Kui me pähkleid eelnevalt leotame, siis tagame neile looduslike tingimustega sarnase elukeskkonna, mis nende kasvuks vajaliku ensümaatilise aktiivsuse taastavad ja antitoitained eemaldavad. Teisisõnu aitab see deaktiveerida meie soolt ärritavaid ühendeid, kergendada nende seedimist ning lukustada lahti pähklites ja seemnetes peituva maksimaalse toitainelise potentsiaali.
Leota pähkleid soojas (mitte kuumas) vees olenevalt suurusest 7–24 tundi. Võid vedelikule soovi korral lisada meresoola või õunaäädikat. Kiiritamata mahepähklite ja -seemnete puhul võib selle aja jooksul märgata juba esimesi märke idanemisest. Pärast leotamist võid hakata kohe pähkleid sööma või kui soovid maitseomadusi parandada, siis võid neid pisut madalal kuumusel kuivatada (65 kraadi juures) – see võtab ära Kreeka pähklile iseloomuliku kibeda maitse ning ka näiteks mandlid muutuvad veelgi mõnusamalt krõmpsuvaks.