"Lapsed sõid lastetoas seni, kuni nad olid piisavalt vanad, et söögilaua taga korralikult käituda," rääkis McGrady.

"Kuninganna ei pidanud kunagi olema tunnistajaks vahejuhtumile, kus mõni väike laps laua taga söögitoolis istub ja viriseb ning toitu loobib. Laste koht oli lastetoas ja lapsehoidjad hoolitsesid nende eest," ütles McGrady.

Pere sõi kalkuniliha erinevate täidistega, näiteks salvei ja sibulaga ning roa kõrvale pakuti prae-kartulit, kartuli- või pastinaagipüreed ja rooskapsast. Magustoiduks oli alati jõulupuding," rääkis McGrady.

Pärast lõunat teevad kuningapere liikmed tavaliselt Sandringhami mõisas väikese jalutuskäigu ja tulevad siis tagasi kuninganna kõnet vaatama.

Peale seda juuakse üheskoos teed. "Valmistasime kuningapere liikmetele tee juurde šokolaadikooki, lihapirukaid ja mitmesuguseid võileibu," lisas endine kuninglik kokk.

"Jõulukoogiks pakkusime martsipanikattega puuviljakooki. Üks suurem kook oli mõeldud kuningannale ja tema kaaskondsetele ja väiksem kook läks jällegi serveerimisele lastetoas," rääkis McGrady.

"Päeva viimast söögikorda pakuti buffeena ja seal osales ka peakokk, kes lõikas lahti liha. Minu ametisoleku ajal saatis Harrodsi kaubamaja jõuluks kuningapere liikmetele foie gras'd. Söögikorra ajal olid laual ka Yorki sink ning terve kera Stiltoni juustu, millelt eemaldati pealmine osa ja sealt võeti juustu küpsiste peale," lisas McGrady.

"Pärast liha lõikamist palus kuninganna teenril valada peakokale viskit ja pereliikmed ütlesid koka auks toosti, mis ühtlasi tähendas ka tänamist terve möödunud aasta eest."

Endine kuninglik kokk jagas jõululauale ka ühte oma lemmikretsepti, milleks on suitsutatud sealiha jalapeno toorjuustuga, mida serveeritakse krõmpsuvatel kaeraküpsistel koos virsikumoosiga.


Kaeraküpsiseid


400 g toorjuustu


1 jalapeno (seemned eemaldatud ja peeneks hakitud)


250 g suitsutatud sealiha või kana (rebitud)


75 g virsikumoosi


Maitserohelist




Sega jalapeno toorjuustuga ja aseta segu lusikaga küpsisele.

Lisa kõige peale rebitud liha ja veidi virsikumoosi ning kaunista maitserohelisega.