Baklažaaniroad – tuntud ja haruldasemad maitsekombinatsioonid. Kas tead, miks kasutatakse baklažaani maitsestamiseks soola?
Kõige tavalisem baklažaanitüüp on ümmargune või piklik, kas lilla või valge värvusega ja selle tekstuur on käsnjas. Sel põhjusel vajavad baklažaanid toiduvalmistamise ajal erilist tähelepanu, kuna nad kalduvad imama vedelikku või rasva, millega kokku puutuvad. Baklažaani maitse on pisut mõrkjas ja pikantne, ehkki selle intensiivsus võib olenevalt sordist erineda.
Selle kergelt mõru maitse leevendamiseks on baklažaani soovitatav vähemalt üks tund enne kasutamist viilutada ja soolaga piserdada. Paljud on aga arvamusel, et see rikub nende iseloomulikku maitset.
Siin on mõned maitsvad kombinatsioonid baklažaani kasutamiseks:
1 Praetud baklažaaniviilud ja juust: üks parimaid ja lihtsamaid viise baklažaanide nautimiseks on Itaalia päritolu Parmigiana roog, milles praetud baklažaani kihtide vahele puistatakse riivjuustu ning kõige viimasele kihile lisatakse tomatikaste ja mozzarellajuust. Huvitava maitsekominatsiooni pakub praetud baklažaan ka koos kitsejuustuga.
2 Sobib hästi küülslauguga: erilist maitsenüanssi annab baklažaanile ka küüslauk. Nende koos küpsetamisel võib tunda kergelt praetud seente lõhna.
3 Baklažaanil annavad suurepärast maitset ka ürdid – murulauk, basiilik, majoraan ja pune.
4 Intrigeeriva koosluse saad, kui raputada toekale õlis praetud baklažaani viilule segu, mis koosneb muskaatpähklist, kaneelist ja pruunist suhkrust.
Kuidas ilutaimest sai köögivili
Baklažaan jõudis Lääne-Euroopasse araablaste vahendusel 1400. aastate paiku ja algul peeti seda pigem ilu- ja ravimtaimeks. Baklažaani tollane vähene populaarsus oli tingitud ka sellest, et esialgu ei teatud, et seda ebatavalise kuju ja erilise värviga köögivilja toorelt ei sööda. Aja jooksul harjuti baklažaani pikantse ja kergelt mõru maitsega ning see köögivili jõudis lihtrahva laualt peente toitude harrastajateni.