Värske peterselli maitse ja toiteväärtus on paremad kui kuivatatud petersellil
Petersell on meile omasem kui koriander ja selle lisamine selge leemega suppidesse igapäevane. Lehtpeterselli võiks kasutada aga palju enam. Aedpetersell võimendab keetmisel teiste ürtide maitset, seepärast tuleb seda soojadesse toitudesse lisada alles keetmise lõpul. Üldiselt onpetersell on suurepärane looduslik maitsestaja, sest nii saad toidule lisada vähem soola või jätta sool üldse lisamata. Parim viis peterselli ilusa ja värskena hoida on pakkida taim niiskeks tehtud köögipaberi sisse ning hoiustada see säilituskarbis külmkapis. Kuivatatud peterselli on tark hoiustada õhukindlas klaasist purgis, mida tuleb hoida jahedas, pimedas ning kuivas kohas. Kauaaegsel kuumutamisel võivad peterselli lehed omandada ebameeldiva maitse või veel enam – kaotada oma toiteväärtuse.
Enne kui vitamiinide juurde minna, siis tea, et petersell sisaldab ohtralt kiudaineid. Vitamiinidest on esindatud A-, C-, K- vitamiin ja mitmed B-grupi vitamiinid nagu tiamiin, riboflaviin, niatsiin, B6, folaat. Mineraalidest sisaldab see ürt kõige rohkem taimset rauda ja kaaliumi, väiksemas koguses aga kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, tsinki, vaske ning mangaani.
Üks supilusikatäis peterselli katab päevase C-vitamiini vajaduse! C-vitamiin on efektiivne antioksüdant ning samuti mängib see veeslahustuv vitamiin olulist rolli organismi immuunsussüsteemi edukal toimimisel. Immuunsus on organismi kaitsemehhanism ehk süsteem, mis hoiab inimese keha väliskeskkonna mõjude ning organismi jõudnud haigustekitajate eest. C-vitamiini läheb organismil vaja ka selleks, et sünteesida kollageeni, mis aitab kaasa haavade paranemisele ning hoida meie naha, luude, hammaste, kõõluste ja kõhrede head tervist. C-vitamiini tarbimisele peavad suuremat tähelepanu pöörama lapseootel naisterahvad ja rinnaga toitvad emad. C-vitamiini manustamist peavad eriti hoolega jälgima veel suitsetajad ning alkoholi tarbivad inimesed.
Petersell sisaldab karoteeni, mis on antioksüdant. Inimese organism on võimeline karoteenist sünteesima vajalikku A-vitamiini. A-vitamiin on oluline, et ennetada näiteks nägemise halvenemist. On teada, et see vitamiin aitab säilitada naha ja limaskestade tervist ning organismi viljastumisvõimet. Mõned teadustööd on jõudnud järeldusele, et piisav A-vitamiini tarbimine aitab ennetada kopsu- ja suuõõne- ning eesnäärmevähki. Juhul, kui soovid kasutada A-vitamiini potentsiaali ära maksimaalselt, siis lisa toidule veidi õli – see aitab A-vitamiinil organismi paremini imenduda, kuna tegemist on rasvlahustuva vitamiiniga.
Peterselli söömine mõjub hästi luude tervisele, sest see sisaldab suurepärases koguses K-vitamiini. See rasvlahustuv vitamiin on luustiku jaoks väga oluline element. K-vitamiini kasutab meie organism selleks, et tagada luude hea tihedus ja tervis. Petersell sisaldab ka teisi luude tervisele olulisis komponente, milleks on kaltsium, magneesium ning kaalium.
Petersellis leiduv kaalium on vajalik südame tervisele. Inimese keha vajab kaaliumi, et kanda edasi närviimpulsse, tagada vere happe-aluse tasakaal ning normaalne süsivesikute ainevahetus. Kaalium on üks olulisemaid südame tervise mõjutajaid, olles ka elektrolüüt, mis reguleerib südame rütmi ja on vajalik lihaste ning närvide korralikuks funktsioneerimiseks.