Mõeldud-tehtud! Suured suunduvad kööki, väiksemad lauda katma. Elise meisterdas köögis valmis kohevad vormiroad ja imemaitsvad karaskimuffinid. Nende nimi ongi selline kummaline, sest retsept ei ole päris klassikaline, aga tulemuseks on pehme soolane soe amps. Kerge salat kõrvale ja – mis muud kui ema-isa ootama. Kohe-kohe astuvad nad uksest sisse ...


Fotod: Indrek Susi

Kartuli-hakklihavormid

8 väikest vormi
T, K, G

1 väiksem sibul
1–2 küüslauguküünt
200 g hakkliha
100 ml tomatipastat
4 keskmist kartulit
1 paprika
3 muna
50 ml rõõska koort
20 g riivitud parmesani
peale raputamiseks riivjuustu või Pikniku juustu
oliiviõli
soola ja pipart
basiilikut, soovi korral punet

1 Prae hakitud sibul ja küüslauk kergelt pruuniks. Lisa hakkliha ning pruunista. Lisa tomatipasta ning maitsesta soola ja pipraga. Soovides ürdisemat maitset, lisa veel punet (vahel on purgi peale selle asemel kirjutatud hoopis oregano, see on seesama), kui kapis on. Lase tasasel tulel haududa, kuni valmistad ette teised ained.
2 Viiluta kartul peenelt ning pane külma vette. Lõika väiksemast paprikast kenad rattad. Poolita Pikniku juustupulgad.
3 Klopi munad ning lisa koor ja riivitud parmesan. Võta 10 cm läbimõõduga vormid ning vala põhja tilk oliiviõli. Kata vormipõhi kartuliviiludega. Maitsesta kergelt soolaga. Tõsta peale hakkliha ja kalla üle munaseguga. Aseta otsa paprikaviil ja raputa peale riivjuustu või pane üks Pikniku juustupulk püsti seisma – see sulab mõnusalt laiali. Küpseta 160–170 kraadi juures, kuni juust on kuldpruun.


.

Soolased karaskimuffinid

12 muffinit
T

200 g jahu
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 väike suvikõrvits
200 g riivjuustu (segu kahest tugevama maitsega juustust on parim)
suur punt murulauku
1 muna
150 ml piima

Sega omavahel jahu, sool ja küpsetuspulber. Riivi jämedama riiviga suvikõrvits (paras kogus riivituna on u 1 klaasitäis). Riivi juustud ning haki murulauk peeneks. Lisa kõik komponendid jahusegule ja sega läbi. Klopi muna ja lisa piim. Kalla munasegu tainale ning sega kiiresti kergelt läbi. Tõsta tainas lusikaga muffinivormidesse ning küpseta 200-kraadises ahjus 15–20 minutit.