Ostuharjumuste muutmine

  1. Kindlasti ei tohiks poes käia spontaanselt. Tahes-tahtmata suudavad toidupoed erinevate kampaaniapakkumistega meid ahvatleda, seega peaks poodi minnes tegema konkreetse ostunimekirja ja sellest 100% kinni pidama.
  2. Asju võiks osta hulgi. Enne poodi minemist võiks läbi lapata erinevate kaupluste sooduspakkumised ning valida pood, kus vajaminevad tooted on kõige odavamad ning seejärel jagada ostetav kogus pikema aja peale ära.
  3. Erinevad 1+1 või 2+1 toodete pakkumised. Kes ei tahaks ühte toodet tasuta kauba peale saada? Alati tuleks veenduda, et antud pakkumine on tõepoolest teistest brändidest soodsam. Teiseks esitage endale küsimus, kas see toode on üldse vajalik või olete langenud lihtsalt reklaami lõksu.
  4. Vaadata tuleks mitmesse poodi, et saada vajaminevad tooted võimalikult hea hinnaga. Iganädalase toidukauba ostmiseks võiks veel eraldi käia turul ja lihuniku juures, kus võib leida kodumaist toorainet suurepärase hinnaga.
  5. Mõnikord ei peaks siiski ostma kõige odavamat toodet. Nt odavad vorstid ja liha koosnevad tõenäoliselt suurel hulgal rasvast, lihamassist ja jääkainetest, seega pole toodetel lihaga suurt midagi pistmist. Seetõttu oleks hea lugeda pakenditelt, millest toit täpselt koosneb ning vajadusel teatud toodetesse rohkem investeerida.

Kuidas toiduaineid kauem säilitada?

Vaheta värske tooraine külmutatud toodete vastu

Valides värske tooraine asemel külmutatud liha ja kala, võite oma ostukorvilt kokku hoida suure summa raha. Nt säilib hakkliha sügavkülmas umbes 1-2 kuud, linnu- ja sealiha 3-6 kuud, kala 1-3 kuud. Samuti võib külmutada erinevaid puu- ja köögivilju, pagaritooteid, maitsetaimi, marju jne.

Puu- ja juurviljade säilitamine

Puu- ja juurviljad moodustavad ligikaudu 39% toidujäätmetest. Kartulit ja sibulat peaks hoidma pigem jahedas, pimedas kohas, kuid mitte külmikus. Hea oleks, kui neid hoiustataks eraldi, sest koos seistes võivad nad tekitada gaase, mis võib omakorda toorainet kahjustada. Ülejäänud juurvilju soovitatakse hoida külmkapis, kus need kestavad kõige kauem.

Hoidke külmkapp alati korras

Korrastamata külmik võib põhjustada toidu pikaealisuse, maitse ja toiteväärtuse langust. Alumine riiul on kõige külmem ja sobib ideaalselt toore liha, kala ja linnuliha jaoks. Hoidke mune keskmisel riiulil, kuna nad ei tohiks liialt külma saada. Ülemine riiul on kõige soojem ja sellel on ühtlasem temperatuur ning seetõttu sobib see hästi piimatoodete ja valmistoitude jaoks, mis ei vaja keetmist. Uksed on külmiku kõige soojem koht ja parim just säilitusaineid sisaldavate toitude jaoks.

Kappide ja külmiku korrashoiuga teate täpselt, mis toiduained juba olemas on ning mida juurde on vaja osta. Hoidke nt ostunimekirja külmkapi uksel, et vajadusel seda täiendada.

Allikas: BBC Food