„Keskmine kiudainete sisaldus eestlaste toidulaual on umbes poole madalam riiklikest soovitustest,“ kinnitas Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuses (TFTAK) mikrobioomi analüüsiga tegelev Kätrin Karu. „Toidus olevaid kiudaineid ei seedi inimese enda ensüümid, vaid seda teevad inimese eest bakterid. Erinevate mikroorganismide kogumit meie sooles nimetatakse soole mikrobioomiks ning mitmekesine ja tasakaalus mikrobioom on hea tervise alustala. Paljud soolebakterid toituvad peamiselt meie toidus leiduvatest kiudainetest, kusjuures eri liiki bakterid lagundavad eri tüüpi kiudaineid. Seega on lisaks kogusele oluline ka mitmekesine kiudaineallikate tarbimine,“ rääkis Kätrin Karu.

TFTAK teadlase sõnul on vähese kiudainete tarbimise tõttu vähenenud ka kiudaineid lagundavate mikroorganismide hulk ja mitmekesisus eestlaste seedesüsteemis. „Sellega võib kaasneda suurem põletikega seotud bakterite hulk, mis võib pikaaegse defitsiidi korral mõjutada inimese soole tervist. Keskmine eestlane alustab liiga sageli söömist toidupüramiidi ülemisest otsast, kus asuvad madala toiteväärtusega maiustused ja snäkid, kuigi alustama peaks just alumisest osast, kus on kiudaineterikkad täisteraviljatooted ning puu- ja köögiviljad. Vale toitumine tekitab ebakõlasid soolestiku mikrobioomis ning sealt võivad saada alguse paljud terviseprobleemid ja haigused,“ märkis Kätrin Karu.

Farmi tervislikud ja suure kiudainesisaldusega toorpudrud on valmistatud jogurtist, millesse on lisatud kaerahelbeid, marju või puuvilju ning tšiiaseemneid.

Tere AS ja Farmi Piimatööstuse AS on Eesti juhtiv piimatööstuste grupp, mille konsolideeritud turuosa värskete piimatoodete turul on 40% ning tootevalikusse kuulub ligi 400 erinevat piimatoodet. Ettevõtte Jõhvis, Põlvas ja Viljandis asuvad piimatööstused varuvad igapäevaselt 500 tonni piima. Lisaks kohalikule turule ekspordivad ettevõtted toodangut 20 erinevasse riiki. Tere ja Farmi piimatööstuste neljas tootmisüksuses ja peakontoris töötab kokku 572 inimest.

Jaga
Kommentaarid