Enne kui alustasin tööd kondiitrina, töötasin viis aastat USA rannavalveteenistuses. Lisaks täitsin kaks aastat kulinaariaõpingute kõrvalt reservohvitseri ametiülesandeid. Pärast USA rannavalveakadeemia lõpetamist asusin ohvitserina tööle rannavalvealusele USCGC Dependable. Laeval töötas 75 meeskonnaliiget ja 12 ohvitseri, kelle hulgast neli olid naised. Meie ülesanneteks olid otsingu- ja päästetegevus, kalapüügi patrullimine, uimastite ja illegaalide tabamine ning riikliku julgeoleku tagamine. Laeval olid ka üks helikopter ja kaks väiksemat paati. Mäletan, et meil oli väga palju kontrollnimekirju ning kõik oli väga korrapärane, organiseeritud ja puhas. Harjutasime samu asju uuesti ja uuesti, et olla oma tegevuses veelgi kiiremad.

Kondiitriäris on meil samuti kõige jaoks kontrollnimekirjad: koristamine, nõudepesemine, retsepti koostamine, hommikul poe avamine ja õhtul sulgemine, praktikantide koolitamine, pulmatortide tegemine, e-kirjade ja arvete koostamine jne. Selline töökorraldus aitab meil olla oma tegevuses järjepidev ning meeles pidada kõiki olulisi üksikasju.

Mis on kõige kaalukam asi, mida mõni ülemus, alluv või kolleeg on elus õpetanud?

Siiani on minu parim ülemus olnud inimene, kes juhtis oma eeskujuga ja pani absoluutselt iga meeskonnaliikme tundma ennast väärtuslikuna, sõltumata tema positsioonist ametihierarhias. Ta võttis aega selleks, et kuulata iga inimest.

Kui oleksite saanud noorele tööelu alustavale iseendale midagi soovitada, siis mis see oleks?

Ma soovitaksin õppida iseendal rohkem fotograafiat ja eri arvutiprogramme. Mul on küll baasteadmised Photoshopis, Wordis ja Excelis, aga nende programmide parem valdamine aitaks mul oluliselt hoida aega kokku administratiivülesannetelt ning pühendada see lõbusamale ja loomingulisemale tegevusele, nagu on uute retseptide loomine.

Nimetage kolm asja, mida töö on õpetanud.

Esiteks: ära anna alla, kui sulle ei öeldakse. Proovi vähemalt läbi rääkida, kui kaalul on midagi, mida tõesti tahad. Teiseks: mõtle alati selle peale, et kõik, mida sa teed, loob pretsedendi tulevikuks. Kui lubad töötajatel töö ajal mobiiltelefone pidevalt näppida, siis hiljem selle tegevuse kahjulikkusest aru saades on vastupidise reegli kehtestamine ja telefonide äravõtmine palju raskem. Kolmandaks: prioriseerimine. Sul on alati vaja teha palju rohkem asju, kui on võimalik ära teha. Pead läbi mõtlema, millised nendest on sulle olulised ning millised on võimalik kellelegi teisele delegeerida.

Milline on olnud kõige ohtlikum või pingelisem tööalane juhtum?

Tegevteenistuses tuli aidata noorematel kolleegidel toime tulla eraelu ja töö tasakaalus hoidmisega. Paljudel olid tõsised probleemid nagu depressioon ja alkoholisõltuvus. Minule kui nooremohvitserile oli nende aitamine ja abi otsima suunamine psühholoogiliselt väga raske.

Kondiitriäri pidades olen aga näiteks üle elanud vigastest juhtmetest tingitud elektrilöögi. Samuti olen korduvalt käed ära kõrvetanud ahjust kuumi plaate ja vorme välja võttes. Õnneks raskeid õnnetusi ei ole siiski juhtunud.

Missugused töised harjumused on aidanud kaasa edu saavutamisele?

Õhtul kirjutan alati üles viis asja, mida tahan järgmisel päeval saavutada. Sellest hetkest, mil hommikul ärkan, pühendan kogu oma energia sellele, et saaks need viis asja nimekirjast maha tõmmata. Nimekirjas on alati midagi, mis on saavutatav vähese vaevaga, näiteks oma lastele lugemine. See on tõesti väga väike asi, aga mul on õhtul hea mõelda, et vähemalt üks asi viiest sai tehtud.

Mida soovitate alustavale ametikaaslasele?

Soovitan kõigil, kes loodavad kondiitritööga rikkaks saada või arvavad, et see on lihtsalt tore hobi, selles valdkonnas mitte töötada. Kondiitriäri pidamine on väga kaugel glamuurist ja ise tuleb pidevalt kõigega tegeleda. Olen pidanud oma kondiitriäri üheksa aastat ning pesen endiselt põrandaid ja toimetan torte kohvikutesse üle linna.

Lugu ilmus Tööinspektsiooni ajakirjas Tööelu.