Kahjuks on see paradiis aga üksnes miraaž – peegeldus, mida püüame mõtetes täita, kuid millest tegelikkuses pidevalt kiirendades kaugeneme. Kogu selle toidurikkuse ja informatsiooni keskel väheneb pidevalt meie organismi jõudvate liikide ja valikute mitmekesisus. Me toitume ühekülgselt, lihtsalt ja vähesest kujutlusvõimest kantuna. Uuringud on leidnud, et meie soolestikus elavate mikroobide variatiivsus on tugevalt langenud, mis omakorda vähendab meie immuunsust ja võimet tarbida põnevaid toite.

Nimetus „gastronoomiasurnuaed” ei kanna siin piltlikku tähendust – selle alla käivad toidud, mille oleme unustanud, oma menüüdest välja praakinud, kuid mis aitaksid kaasa nii vaimsele kui ka füüsilisele uuestisünnile. Miks ei sööda enam kallerdises keelt? Miks ei valmistata kodus kasukat? Kuhu on kadunud purkide rivid köögis, kus midagi pidevalt hapneb? Kes on unustanud panna purki silku, et seda vahel leivale tõsta? Surnuaial luusimisel on tavaliselt meenutuse mõte – käiakse uudistamas, kes kuhu on maetud, ning lahkunutele mõtlemas.

Teeme toiduga sama: mõtleme oma toidulaua põnevamaks, toome käibele uusi küpsetusviise, lisame uusi vürtse ja ürte. Hapendame ja marineerime. Läheme koos gastronoomiasurnuaiale ringi luusima ...