Vinnutatud lestaga käivad kaasas vahvad traditsioonid. Vinnutatud lest pandi keedukartulite auru sisse pehmenema ja siis oli hea kala kartulikõrvaseks nokitseda. Kõige lihtsam moodus lesta valmistada on praadimine. Kalamehed soovitavad värskelt püütud lesta pannil praadida nii, et tõstad puhastatud kala koos vähese tilli, vähese õli ja soolaga maitsestatud vee sisse (pannipõhjal võiks olla 2–3 cm vett) ja siis kaane all lihtsalt aeg-ajalt kala ringi pöörates hautad selle valmis.

Kalaliimi toel kallerdunud sülti saab lestast samuti valmistada. Seega ei lähe vaja siin mitte mingit želatiini.

Ka praetud ja marineeritud lest on väga maitsev suutäis. Neid valmista täpselt nagu räimigi: puhastad kala, paneerid soola-pipraga maitsetatud jahus ja praed pannil kuldseks. Kui soovid, pane kalad ohtra sibula ja porgandiga keedetud äädikamarinaadi ja lase seal vähemalt 12 tundi maitsestuda.

Lestafileest võid valmistada ka vale- ehk udu­angerjat, mida mõned peavad isegi maitsvamaks kui marineeritud angerjat. Eks sõltub see häädus valmistaja vilumusest ja oskustest, aga meie suurematel saartel on see roog igati au sees.