TOIDUARVAMUS | Eesti restoranirindel suunamuutusteta: mis meid on ees ootamas?
Restoranigiidi põhiline eesmärk on suunata inimesi nii uute tulijate juurde kui ka tuletada meelde neid vanu ja sobinud maitseid. Tallinn on restoranide ja kohvikute, baaride ja bistroode, kõrtside ja lokaalide arvestuses täielikus suunamuutumatuses: nagu igal varasemal korral, nii saab ka käesolevas ajakirjas rääkida vaid sellest, et areng toimub lämmatava kiirusega ja vaid suunas, mis tutvustab meile aina uusi peakokki, baarmene, baristasid ja toite.
Tallinn hoiab, nagu igal viimasel kümnel aastal, kohaliku toidukultuuri lippu kõrgel. Peamiselt tähendab see seda, et majandusliku keskkonna pidevas tõusus suureneb pidevalt ka uute restoranide arv. Restorane avatakse üsna julgelt ning üsna julgetes kohtades, kogu linnas. Seda nii linnasüdames kui ka linna äärealadel. Toiduhuvilisele tähendab see aga aina laienevat võimaluste ringi nautida imelisi maitseid ja uusi arendusi toidulaual.
Uued suunad, mille üle tuleb Tallinnas olla rõõmus, on need, mida on kohalik toiduhuviline oodanud juba aastaid. Esimeseks uueks trendiks, mis küll on saanud alguse juba mõni aasta tagasi, on pidev uute lõunasöögirestoranide ja -bistroode teke – söögikohad, mis avavad end hommikusöögiks ning sulgevad ennast, kui tööinimene pärast kontorist lahkumist on kõhu täis söönud.
Teine trend, täiesti uus ja unikaalne, on asjaolu, et kaubanduskeskused, uued ja võimsad kapitalismikatedraalid, on muutunud hea toidu sihtmärgiks. Uued kaubanduskeskused on meelitanud enda ridadesse toidukohti, mida saab pidada heaks ja väga heaks. Niisiis… selvehallid pole enam pelgalt toidu ja riidenodi kokkuostmiseks, vaid sobivad ka neile, kes tahavad hästi süüa.
Kolmas trend, mille üle Tallinnas olla uhke, on seotud linnaosadega: hea toit ei ole enam koondunud vaid pealinna kesk-, süda- ja vanalinna, head toitu leiab igast Tallinna linnaosast: ideaalset Itaalia pitsat Pelgulinnast, suurepärast Hiina rooga Ülemistelt, taimetoite Kalamajast ja nii edasi.
Tallinn on muutumas maailmalinnaks, seda just toidu vaatenurgast. Tallinna gastronoomses pildis on lennukust, on valikuid ja mis peamine, on maitseid, mis löövad sokid jalast...