Aastaid meid jootnud Taaralinna kõrtsid on langenud selle trafaretse lausungi ohvriks: käi ajaga kaasas või sure. Hetkel toimub Tartus üsna jõuline võimu üle võtmine, nii nagu see on juhtunud paljudes teistes maailma linnades, kaasa arvatud Tallinnas. Taas on ausse tõusnud baar kui asutus, kus segatakse häid kokteile ja kus jookide vahele ka väikese snäki saab lauda tellida. Samuti on edumeelsemad restoranid tajunud ära baarmeni ja adekvaatse kokteilimenüü vajalikkuse.

Möku.

Tartu joomaharjumuste muteerumine

Tartu ööelu on üks koht, kus viimasel ajal on klient jalgadega hääletanud, keeldunud iganenud lokaalidesse sisenemast ning janunenud uute kogemuste järele. Enam kui pool dekaadi tagasi lõid sellest hääletusest õitsema veinibaar Vein ja Vine või kohe käsitööõlledega flirtima asunud baar Möku. Tänaseks on aga peale sirgunud uus generatsioon, kelle harjumused on jällegi muutunud. Õlle ja veini asemele on tulnud kokteilid ning mahu asemele maitse. Keegi ei kalla enam ämbriga õlut kurku, taga aetakse piskumat vormi, kuid uudset mekki ja kogemust. Tartu muteerub oma joomisharjumustelt umbes iga nelja aasta järel, kui ülikoolis käiv kontingent sajaprotsendiliselt vahetub.

See ei tähenda, et Taaralinnas siiski head õlut ei saaks. Kohalik pruulikoda Pühaste valab omanimelises kõrtsis 35 kraanist head ja paremat välja. Selle vastas asuvast õllepoest aga leiab ehk 350 erinevat kesvamärjukest. Samuti on kahte ruumi laienenud juba mainitud veinilokaal, mis on juba aastaid kohaliku isemõtleva kontingendi ühinemispaik. Lugematu hulk kohvikuidki segavad jooke, kuid jätame nemad hetkel kõrvale.

Täna on aga Tartus laineid löömas Baar 2.0 ehk lokaalid, mida peavad baarmenid ise. Noh … niivõrd kuivõrd … Kui lähtuda kokteilidest, siis ei oska ju keegi teine paremini baari pidada – maitsete, koostiste, retseptide osas – kui mehed ja naised, kes ise päevast päeva jooke segavad. Ning hetkel ei ole enam oluline raha mõttes kasumlikult tegutseda, tunduvalt olulisem valuuta on feim ja respekt ehk kõrge paiknemine oma kliendi väärtusahelas. Oluline on kanda oma kliendiga sama identiteeti, sest joomine on kui kunstivorm, mitte deliiriumiteekond.

Forrest

Džinntoonik rokib Tartu ööelus

Tartu puhul saab hetkel rääkida kolmest baarist, mis ilmeksimatult külastamist väärivad. Neist kõige uuem on äsja Rüütli tänaval valminud kontorihoones avatud lokaal nimega Forrest. Baari peavad Eesti baarmenide ringkondades tuntud tegijad ning seda on tunda nii kokteilikaardist kui ka maitsete tihedusest. Päeval söögikoht ja öösel joogikoht, Forrest täidab Tartu mõistes ühe suure tühimiku – tegemist on tänase generatsiooni Vilde pubi või Suudlevate Tudengite lokaaliga. Ruumikas, ööklubilik ja heade napsidega baar on koht kõigile olenemata soost, rahvusest või usutunnistusest. Pingpongi ja kraanist tuleva džinntooniku kõrval pakutakse alati mõni hea sõna ja õigesti küsijale leti alt imelist kuusevõrselimonaadi, mida üks baarmenidest ise valmistab.

Vähe rahulikuma istumismaneeriga inimest kutsub aga kui hea sõber enda juurde Raekoja platsil asuv džinnibaar Willy&Rudy. Nagu kõikjal mujalgi, on just džinn see, mis Tartu ööeluski kõige suuremaid laineid lööb. Sildi Tartu forever all tegutsevas baaris saab valida enam kui poolesaja erineva džinni vahel ja ka kokteile valmistatakse sellest kärakast lähtuvalt. Head hinnad, mõnusad maitsed, pidevalt suminat täis saal. Just see, mida vaja.

Suveperioodil läheb asi aga eriti huvitavaks, kuna jälle avatakse Emajõe veerel baarid, nende hulgas Väike Kuuba. On see siis tingitud asjaolust, et saab Emajõe veerel nagu New Orleansis kangeid napse nautida, kuid Cuba Libre ja Negroni mekivad just seal imeliselt.

Vein ja Vine

Kesklinnast kaugemal on ka pidu

Eestist ainsana maailma ühel kõige suuremal, glamuursemal ja ägedamal kokteilivõistlusel World Class käinud baarmen Regeri Zoo on kolinud kesklinnast Aparaaditehasesse ja segab oma signatuurkokteile uues tänavatoitu pakkuvas lokaalis Kolm Tilli. See tähendab aga seda, et kesklinnas asunud Meat Market Coctail Bar on muutunud, sest ka teisest seda lokaali vedanud mehest Karl Astokist sai üks „till”. Aparaaditehas on juba oma olemuselt koht, mis võiks olla suvise õhtu sihtpunkt – saab süüa, saab kino ja saab head kokteili.

NB! Nimelt muutus Meat Market Cocktail Bar pigem baariga Meat Market Steak House'ks - baar on alles, vähe kitsendatud kujul ning pakub imelisi kokteile lihaampsude kõrvale. Uus kontseptsioon, uus elu, tasub proovida!

Kui aga mõttes pigem pidu kui kokteilid, ei saa ümber Genialistide Klubist, kuhu on kolinud baar Möku. Vahel on baaridaamid ujumistrikoodes, sest vahel lihtsalt on selline pidu.

Tartu forever!