RETSEPTID JA SOOVITUSED perfektse vardaroa ehk kebabi valmistamiseks
Lähis-Ida maades pole kebab sugugi tükeldatud lihast-köögiviljadest vardaroog. Näiteks kofta ehk siis meie keeli hakklihast kotlet on kebabi üks vanemaid sugulasi. Koftat vardas ei küpsetata, vaid ikka pannil. Vardas küpsetatud hakkliharoog kannab aga hoopis nime kubideh. Tavaliselt segatakse veise- ja lambahakklihad siin kokku. Üheks vanemaks kebabiks peetakse aga Iraani rahvusrooga chelo kebab’it. Seda lambalihast rooga serveeritakse basmatiriisi, grillitud tomatite ja värske sibulaga. Riisi ja liha maitsestamisel annab ilmtingimata tooni sumahh. Üle ilma on väga tuntud veel üks kebabi liik — shish-kebab. Tegu on marineeritud tükeldatud lihaga: sobivad peaaegu kõik lihad, sh kala ja kana, mida küpsetatakse vardas. Meie mõistes on see šašlõkk.
Kebabi küpsetamiseks sobivad nii puidust, bambusest kui ka metallist vardad ning katsetada võib ka näiteks rosmariiniokstega, mis toimivad ka maitsestajana.