Jama küll, kui kõik ei mahugi külmikusse, ja uus poodiminek on kohe ukse ees. Oleks vist suuremat külmkappi vaja … Kuid enne, kui tormad kodumasinate poodi suurema järele, vaata üle, mis sul külmkapis ikkagi on. Mida sa sealt veel toidutegemiseks üldse kasutad? Külmkapi seina külge kleepunud vana ja närtsinud salat? Vaevalt. Või nädalaid avatuna seisnud poolik oakonserv? Tõenäoliselt mitte.

Viska poolikud ja kasutud asjad külmikust minema, sedasi saad kappi ruumi juurde. Edaspidise toiduraiskamise vältimiseks muuda harjumuseks vaadata enne toidupoodi minekut kapi sisu üle, sest võimalik, et saad olemasolevast kraamist täitsa arvestatava söögi veel valmistada.

Liigu noolega järgmisele lehele


Enamik inimesi paneb toiduained külmkappi suvalistele riiulitele ega pea seda oluliseks, mis kuhu üldse käib. Kuid igale toiduainele on ette nähtud siiski oma riiul, sest õigesse riiulisse paigutatuna säilivad toiduained ligi kolm korda kauem.

Näiteks munad sobivad paremini keskmisele riiulile, sest seal kõigub külmikusisene temperatuur kõige vähem. Või ja pehmemad juustud on aga hea panna külmiku ukse riiulitele, need ei pea olema külmiku kõige külmemas osas. Kala, liha ja lehtköögiviljade koht on külmiku kõige alumisemal riiulil ning küpsed puuviljad ja ülejäänud köögiviljad käivad külmiku kõige ülemisele riiulile.

Liigu noolega järgmisele lehele


Külmkapi puhastamisel on oma mõte — see väldib mitmesuguste bakterite levikut, mis saab alguse halvaksläinud toidust ning niimoodi ei teki külmikusse ebameeldivat lehka.

Külmkappi, selle riiuleid, seinu ja ust tuleks puhastada kord nädalas ja suurem puhastus ning sulatamine tuleks ette võtta kord kuus.

Liigu noolega järgmisele lehele


Järelejäänud toitu ning lahtiseid toidupakendeid tuleb hoida selliselt, et lõhnad ja bakterid ei pääseks sealt välja. Selleks peab toidu panema õhukindlatesse karpidesse või kasutama toidukile.

Liigu noolega järgmisele lehele

Sageli me ei mõtlegi sellele, mis temperatuur külmikus on. Kuid õige temperatuur on toidu värskena säilimise jaoks väga oluline. Optimaalne külmiku temperatuur on seega vahemikus 3-5 kraadi ja sügavkülmikus -18 kuni -20 kraadi.

Liigu noolega järgmisele lehele

Saastumise vältimiseks on eriti oluline hoida toorest liha, linnuliha ja kala teistest toitudest eemal. Veendu, et pakendid on alati tihedalt suletud. Et vältida mahlade lekkimist ja tilkumist teistele toiduainetele, tuleb kuumtöötlemata liha ja mereande hoida külmiku madalaimal riiulil.

Liigu noolega järgmisele lehele

Toiduvalmistamise ajal on sageli vaja midagi külmkapist võtta. Kui oled lõiganud just toorest liha või kala on äärmiselt oluline enne kapi kallale minekut käed puhtaks pesta. Sedasi väldid ka ristsaastumist, sest mõtle, kui palju baktereid võib kas või külmkapi ukse küljes olla…

Liigu noolega järgmisele lehele

Avokaadod, banaanid, nektariinid, virsikud, pirnid, ploomid ja tomatid tõsta külmkapist välja, sest need eritavad gaase, mille tõttu teised köögiviljad enneaegselt riknevad.

Allikas: goodhouskeeping.co.uk