06.12.2023, 11:13
Piparkookide jälgi ajades — kes küpsetas esimese piparkoogi ja kuidas need vürtsiküpsised meieni jõudsid?
Traditsioonilise piparkoogitaina retsept
Piparkookide küpsetamise algust Eestis on raske täpselt määratleda. Tõenäoliselt on piparkoogid siia levinud siiski mõisaköökide kaudu, kust retseptid ja märkmed jõudsid kodudesse virtinate, kokkade ja köögitüdrukute põlletaskutes. 1864. aastal ilmunud baltisaksa päritolu Lyda Pancki kirjutatud “Kasulinne Kögi- ja majapiddamisseramat” sisaldab juba lausa tervet valikut piparkoogiretsepte. Piparkoogi nimetusena on raamatus kasutusel nunnu “pipprakok”.
Traditsiooniline piparkoogitaina retsept pärineb mu ema vanadest märkmetest ja on üles kirjutatud soomekeelsena. Olen seda tänapäevastanud vaid niipalju, et suhkrukogus on väiksem kui originaalis ja pool valgest nisujahust on asendatud täistera(spelta)nisujahuga.
Oled juba tellija?