Eestisse kolisin mitu aastat tagasi koos abikaasa ja väikese tütrega, aga olen varemgi seoses oma bändi ning muude asjatoimetustega palju Eestis käinud, sest kuulun Vadja Kultuuri Seltsi. Nii et Eestiga sidus mind nii mõndagi ning juba enne kolimist oli mul siin palju sõpru ja kolleege.
Mõni aasta tagasi asusin tööle Narva lossi – meil on mehega siin nahatöökoda ja töötleme nahka 16. sajandi tehnikas. Mulle on see ajalooline periood alati südamelähedane olnud. Töötasin mõnda aega ka Peterburis muuseumis ja nüüd on meil suur rõõm korraldada Narva muuseumis põhjaõue töökodasid, kus saab justkui 16. sajandisse astuda.

Mis maitse- ja kultuurielamusi seal saada võib?
Seal me ainult ei näita, kuidas tol ajal nahaga ümber käidi, vaid üritame ka selle aja vaimu edasi anda. Meil toimub palju keskaegseid üritusi ja festivale. Festivalidel otsustasin pakkuda ebatavalisi moose, suurem osa neist on küll liha kõrvale, sest näiteks küüslaugumoosi küll lusikaga ju ei söö!

Ma armastan teha moosi pihlakast või sibulast ning valmistan seda muuseumihoovis otse elava tule kohal pajas. Kõige põnevam on aga muidugi 15.–16. sajandi raamatust leitud pirnimoosi retsept. Selles raamatus soovitatakse pirne magustoiduks süüa, seda nimetatakse “kõhu sulgemiseks”. Tol ajal aga olid pirnid muidugi teistsugused ja söödi metsikuid pirne – need olid väikesed ja üsnagi maitsetud. Seepärast keedeti neid magusas veinis.

Kas selle imelise moosi retsepti ka saaks?

  • kuus suurt pirni
  • üks pudel punast veini, kuhu lisada maitse järgi suhkrut (mina lisan umbes 250 grammi)
  • värsket ingverijuurt või jahvatatud ingverit
  • pisut kaneeli ja musta pipart

Valada vein kastrulisse, lisada suhkur ja maitseained. Kuumutada temperatuurini 105 kraadi või rohkem, et tekiks korralik siirup. Asetada puhastatud ja hakitud pirnitükid siirupisse, ajada keema ja keeta 2–3 minutit. Peaasi et pirnid liiga pehmeks ei keeks! Seejärel võib moosi purkidesse panna. Nüüd võite 16. sajandi moosi nautida!

Ekaterina sajandite tagant tänapäeva toodud pirnimoosi retsepti leiad siit.

Kui sinulgi on mõni tore moosilugu või -retsept, mida teistega jagada,
kirjuta sellest retseptid@d-kokaraamat.ee.
Jaga
Kommentaarid