HEA TEADA | Mihklipäeva traditsiooniline roog on alati olnud lambapraad. Kuidas lammast õigesti maitsestada ja millega koos serveerida?
Mihklipäev oli vanadel eestlastel pidude ja kooskäimiste aeg, sest sel päeval lõppes karjatamishooaeg ja karjaste tööleping — karjane sai kooli minna. Samuti lõppesid mihklipäevaga kevadel jüripäeva ajal kaubeldud teenijate ehk suviliste lepingud. Üldiselt oligi ju tegemist päevaga, millal lõppes valge ja soe suveaeg, vahendab Folklore.ee. Tunnustoidu ehk lambaliharoogade (kõikvõimalikud lambalihast ja -verest valmistatud toidud: lambapraad, -supp, käkid) kõrval valmistati värsket leiba-saia, kooke ja muud. Aga lambaliha on üsna pirtsakas tooraine, mistõttu tasub aeg-ajalt meelde tuletada, kuidas seda kõige parem valmistada, maitsestada ja serveerida oleks.

Kuna tegemist on valgurohke ja toitainerikka toiduainega, katab 120 g lambalihatükk meie valguvajadusest tervelt 55%. Lisaks sisaldab lambaliha märkimisväärselt B-rühma vitamiine, eriti B12-vitamiini, millel on oluline roll vereloomel ja närvisüsteemi funktsioneerimiseks. Mineraalainetest on lambalihas olulisel määral tsinki, mis on kaasatud immuunsüsteemi toetamisse. Lisaks sellele teatakse lambaliha kui head raua ja vase allikat. Vaata nõuandeid ja soovitusi lambaliha eriti hõrguks küpsetamiseks.