Ka kõige kvaliteetsem tofu pole igapäevasöögina üdini turvaline valik. Tooksin tasakaaluks kriitika, mida saab tofu toitumisteadlastelt fütaatide sisalduse ja toime pärast. Nimelt takistavad fütaadid kaltsiumi, raua, magneesiumi ja tsingi imendumist, mis omakorda toob kaasa mitmeid ainevahetuslikke ja seega ka tervisehäireid. Seda seost teades ei saa väga tõsiselt võtta infot, milles tofut kiidetakse ideaalse toiduainena osteoporoosi ehk luude hõrenemise vastu. Idamaised köögid, mille kaudu sojatooted maailmavallutust alustasid, eelistavad toidus pigem põhjalikult fermenteeritud sojatooteid, näiteks miso’t ehk fermenteeritud sojapastat; tofuga sarnanevat, ent pikema fermenteerumisprotsessi läbinud tempeh’i ning tamari’t ehk sojakastet. Neis on meie jaoks oluliste ensüümide tegevust takistavaid aineid tunduvalt vähem. Seetõttu
võiks kaaluda retseptides teatavat “stiilipuhtust” ning süüa tofut koos fermenteeritud sojatoodetega, nagu seda paljudes idamaistes köökides tehakse, ning mõõdukates kogustes.

Pole halba heata
Tofu, nagu ka paljude teiste sojatoodete positiivne külg peitub fütoöstrogeenides, mis käituvad organismis naissuguhormoonide moodi ning leevendavad näiteks naiste hormonaalseid tasakaalutusseisundeid ja nn üleminekuperioodi häireid. Isoflavonoide seostatakse vähkhaiguste ennetusega. Samas peaksid östrogeenide toimele tundlikud organismid sojatooteid võimalusel vältima, uuringute kohaselt pole need head vanuritele, keda vaevab dementsus. Tofu päritolu ja kvaliteet on üsna määrava tähendusega, sest selle valgurikka toiduaine populaarsuse ja suuremahulise tootmisprotsessiga võib kaasneda ka lisaaineterohkeid tooteid.

Kokkuvõtvalt võiks rõhutada, et meie organism on kõige paremini kohanenud piirkonnale omaste toiduainetega. Sojatoodetest on tervisele parimad need, mis on läbinud pika fermenteerumisprotsessi. Sojatööstus on aga otsingualdis ning sellest vastuolulise infotaustaga kaunviljast luuakse uusi ja põnevaid tooteid. Algselt on tegu olnud ikkagi väärt koostisega taimetoiduga, mis võib sobivalt meie toiduvalikut rikastada. Kellele meeldib tofu eksootiline maitse ning omapärane konsistents, leiab ehk paar head vihjet ka meie seekordsest retseptivalikust.