Juustufondüü
Koostisosad:
RETSEPT
- 400 g Juust (Gruyère, Appenzeller ja Šveitsi Emmental või Prantsuse Comté; juust ei tohi olla pehme konsistentsiga)
- 250 ml Kuiv valge vein
- 2 tk Suur küüslauguküüs
- 2 spl Nisujahu
- Leib ja ciabatta (eelistatult koorikuga)
1. Määri fondüüpoti sisepind lahtilõigatud küüslauguga ning aseta potti peenteks tükkideks lõigatud küüslaugud. Lisa potti vein ning aseta see nõrgale tulele. Riivi juustud ja lisa järk-järgult potti, segades puulusikaga. Kui kuumenenud potis on juustud lahustunud ühtlaseks massiks, lisa õrnalt raputades ja samal ajal poti sisu segades 1–2 supilusikat nisujahu, et anda segule vajalik konsistents. Parem on hoiduda liigsest jahust, see teeks segu liiga paksuks.
2. Jätka juustumassi segamist, võttes arvesse, et jahu mõju tuleb esile 3–4 minuti vältel. Segu konsistents peaks olema heas tasakaalus: piisavalt vedel ja samas küllalt paks, et püsida potti kastetud leiva- või saiatükikese ümber. Vajadusel võib jahu alati lisada, suurem risk on segu muutumine ülearu paksuks. Soovi korral võib segusse lõpuks lisada pisut musta pipart ning väikese klaasi konjakit.
3. Tõsta segu pliidilt ja aseta pott lauale, süüdates poti juurde kuuluva kompleksi alla tule, mis väldib segu kiiret jahtumist. Tuld põletis võib reguleerida väiksemaks või hoopis kustutada. Süütevedelikku fondüü tarvis saab osta suurematest toidupoodidest (nt Fondue “Hyvä Tuli”).