Pähkli-seemneleib
Koostisosad:
PÄHKLI-SEEMNELEIB
- Juuretis
- 1 l Soe vesi
- 1 peotäis Rukkilinnasejahu
- 1 peotäis Täisterarukkijahu
- 3 tl Sool
- 3 sl Pruun suhkur
- Rukkijahu
- 2 peotäit Seemnesegu
- Mandlid
- Kreeka pähklid
- Sarapuupähklid
1. Juuretisele lisa leivateole eelneval õhtul 1 liiter sooja vett ning sega vispliga juurde suur peotäis rukkilinnasejahu ja täisterarukkijahu – nii palju, et mass oleks hapukoore paksune. Jäta seisma sooja kohta hommikuni.
2. Järgmisel hommikul lisa 3 tl soola ja 3 sl pruuni suhkrut. Sega ja lisa nii palju rukkijahu, et tainasse jääks näpuga tehtud auk püsima.
3. Kõige olulisem on nüüd võtta juuretis järgmiseks korraks!
4. Pärast seda lisa 2 peotäit seemnesegu (õlikanepi- ja kõrvitsaseemned) ja veidi mandleid, Kreeka pähkleid ja sarapuupähkleid.
5. Vala tainas vormidesse ja aseta elektriahju 45 kraadi juurde kerkima.
6. Tee leivaahju tuli ja aseta tainaga vormid umbes 250-kraadisesse ahju 1 tunniks ja 10 minutiks. Saab teha ka elektri- või gaasiahjus, aga siis oleks hea panna ahju kauss veega.
7. Ahjust välja võetud leivad aseta niiskete rätikute vahele, et koorik ära ei kuivaks