Salmorejo
Salmorejo on pärit Andaluusiast Cordobast. Klassikaliselt serveeritakse seda suppi hakitud kõvakskeedetud muna või Serrano singiga.
Koostisosad:
RETSEPT
- 1.2 kg Eesti lihatomat
- 8 tk Ciabattaviil
- 1 tk Suur küüslauguküüs
- 1 dl Extra virgine'i oliiviõli
- 2 tl Šerri- või palsamiäädikas
- 2 tl Laimimahl
- Meresool
- 1 tl Barbecue-kaste soovi korraal
SERVEERIMISEKS
- Extra virgine'i oliiviõli
- 1 peotäis Kooritud mandlid või mandlilaastud
- Ciabatta
- Värske basiilik soovi korral
1. Tee tomatite nahale risti sisselõiked ja aseta umbes minutiks keevasse vette, et nahk lahti tuleks. Koori tomatid, lõika suuremateks tükkideks ja pane blendrisse. Blenderda paar korda.
2. Eemalda ciabatta-viiludelt koorik, lõika sai kuubikuteks ja lisa blendrisse. Sega tomatiga läbi ja pane supipõhi umbes 15 minutiks külmikusse, et sai pehmeneks.
3. Lisa nüüd blendrisse riivitud küüslauk, oliiviõli, äädikas, laimimahl, sool ja soovi korral barbecuekaste, mis annab supile suitsuse maitse. Blenderda kreemjaks. Vajadusel tee seda kahes osas.
4. Aja supp läbi sõela, et eemaldada tomatiseemned. Võid valmis suppi enne serveerimist tunni külmikus jahutada või üldse eelmisel päeval valmis teha.
5. Serveerimiseks piserda igale portsjonile veel extra virgine’i oliiviõli ja aseta peale kuhjake kergelt pannil röstitud kooritud mandleid või mandlilaaste.
6. Kõrvale tõsta punt basiilikut, kust igaüks saab soovi korral lehti rebida, ja röstitud ciabatta-viilud.