Atmosfäär: 5
Teenindus: 9
Toit: 7

Kas läheksin sinna uuesti? Jah. Suvekuumuse eest varjule, sügiskaamose eest peitu, õllemaailma rikkust maitsma.

MENÜÜ
Eelroog
Röstitud saiad kanamaksapasteedi, ürdi-toorjuustukreemi, lõhe-munasalati ja päikesekuivatatud tomatitega 4.90
Pardi-carpaccio parmesani ja rukola salatiga 6.50

Pearoog
Hirve hakk-kotlet koos aurutatud köögiviljade (spargel, porgand, suhkruhernes), marineeritud küüslaugu, värske redise ja õuna-tüümianikastmega 13.50
Suitsumaitseline pardifilee ja bataadipüree koos mustade ploomide, küpsetatud kirsstomatite, suhkruherneste ja granaatõunakastmega 13.90
Hind kahele: 48.80

MILJÖÖ
Põrgusse viivad trepiastmed laskuvad sügavalt ja konkreetselt. Põrgu oleks loodud justkui kasiinode reeglite järgi – siinses hämaruses kaob ajataju, telefon on totaalselt levist väljas ja kellaaeg minetab tähtsuse. Võid rahulikult keskenduda õllesortide imetlemisele ja kui on soovi, siis iga päev tutvuda uue õllesordiga – järgnevaks 130 päevaks on sisutihe tegevus kindlustatud. Põrgus on kivipõrand, mis iga metalltooli liigutamise peale räige kriginaga hinge kriibib, siin on ka kõrge puidust baarilett, mille taga on justkui altarile seatult pudelitesse ahistatud õlled, kutsuvalt läikivad õllekraaninupud ja lahke teenindaja. Põrgus on punaste seintega privaatsem ruum, rasked sepistatud valgustid, seintel mustaks võõbatud nõukaaegsed radiaatorid ning suured lauad eriilmeliste külastajate tarbeks.

TEENINDUS
Teenindus on lahke ja perenaiselik, selgitusi roogade, maja ja õllede kohta jagub ohtralt, ükski küsimus ei jää vastuseta. Meie külastuse päeval oli tööl küll ainult üks teenindaja, kuid ta valdas kogu saali perfektselt: road ilmusid lauda õiges järjekorras ning parajate vahedega, kõigi külastajate jaoks jätkus tal piisavalt aega, mustad nõud kadusid laualt kiiresti, silmside oli priima – kogu saal oli tema kontrolli all.

TOIT
Menüü on koostatud väga ratsionaalselt. Sama tooraine kordub mitmeski roas, kuid erinevas töötluses ning mitte häirivalt. Kiiremaks näljakustutuseks ja pikemaks õlleseminariks on pakutud rida suupisteid. Menüüs on ka eelroad, salatid, paar suppi, pearoad ja magusat. Külastuse eel võiks kiigata ka Põrgu kodulehekülge, seda mitte tingimata menüüga tutvumiseks, vaid eelkõige kohaga hästi sobiva kirjatüübi pärast. Valisime atmosfääriga kohanemiseks röstitud saiad, mille lisandid olid serveeritud kõik eraldi kausikestes. Tõstad kuhja viib-keele-allapasteeti saiale, rüüpad õlut peale ning ilm ja inimesed ongi muutunud juba kaunimaks. Järgmiseks teed tutvust pardi-carpaccio’ga. Värviks, mitte maitseks, on taldrikule asetatud rediserattad ja sinepised rukolalehed. Ja jälle tõmbad sõõmu õlut peale. Tundub, et kõhus on veel ruumi. Huvi pakub õuna-tüümianikastmega hirvekotlet, mis osutub tõeliselt mehiseks ja muredaks suutäieks. Omapoolset ja meeldejäävat maitsepanust lisavad valged pisikesed marineeritud küüslaugud. Veel õlut. Suitsumaitseline pardifilee, mis külitab bataadipüreel, on täiusliku medium-küpsetusega. Küpsetatud kirsstomatitega ole ettevaatlik, lihtsam on lasta neil jahtuda ning ühes tükis põske pista. Veel õlut. Loobume desserdist. Ehk järgmine kord, sest kuuldavasti on kõik koogid valminud kohapeal nagu saiad-leivadki. Veel natuke õlut ...

PROFAAN
Tootejuht (55)
Projektijuht (27)

Atmosfäär: 6
Teenindus: 7
Toit: 6*

Kas läheksin sinna uuesti? Jah, sobiva meeleolu ja seltskonnaga läheksin sinna uuesti, soovitan ka sõpradele- kolleegidele. Võrreldes paari aasta taguse varasema kogemusega on õllevalik paranenud.
(* Pakuksin 7, kui neist ühtekokku kuuest roast lausa kaks ei oleks juhtunud olema igavavõitu.)

MENÜÜ
Eelroog
Põldoad ürtide ja salaamiga Ventricina Piccante 3.50
Täidetud jalapeño’d Cheddari juustuga 4.90
Pardi-carpaccio parmesani ja rukola salatiga 6.50
Kitsejuustusalat (grillitud kitsejuust, roheline salat, marineeritud peet, porgand, Kreeka pähklid,
seedermänni seemned, oliiviõli, granaatõunasiirup) 6.90

Pearoad
Mee ja sinepiga küpsetatud kanafilee kartulipüree, paksoi, päikesekuivatatud tomatite ja koorese seenekastmega 9.50
Suitsumaitseline pardifilee ja bataadipüree koos mustade ploomide, küpsetatud kirsstomatite, suhkruherneste ja granaatõunakastmega 13.90
Hind kahele: 57.90

MILJÖÖ
Õllelokaalil on hea asukoht, otse Niguliste kiriku taga üle tänava, veidi eemal Raekoja platsi ja Viru tänava suuremast  turismimelust, kuid on samas halvema ilma puhul ka taksoga hästi ligipääsetav. Kangialusest keldrikorrusel asuvasse lokaali astudes tuleb olla ettevaatlik järsu, päris kõrgete astmetega trepiga. Aga kes ütleb, et tee “põrgusse” tähendab ohutut euroturvasiltide ja -piiretega ääristatud mugavat kulgemist. Atmosfäär on hubane, kuigi tüüpiline vanalinlik liigendatud lihtsa sisustusega keldriruum võib tekitada pisut kitsa esmamulje. Pilku püüavad sõna otseses mõttes kaalukad (loe: tõsiselt rasked) mustad sepistoolid, mille raskus saali täitumisel isegi segab, sest neid on raske lauale lähemale kohendada. Privaatsema olengu tarvis on saadaval paari lauda mahutav nurgatagune ja eraldi “sakstekamber”.

TEENINDUS
Sisse astudes tuli baarileti ääres paar minutit oodata, kuni esimene teenindaja tagaruumist välja ilmus, aga see-eest oli ta meeldiv, sõbralik, üsnagi kiire ja heas mõttes märkamatu, st alati olemas (ka siis, kui lauad täitusid) – kuid mitte pealetükkiv ega segav. Küsimustele saime asjalikud vastused, toidud vahetusid õigeaegselt ning asja juurde käis ka meeldiv naeratus.

TOIT
Jäime rahule. Põrgu pakkus suurepäraseid maitseelamusi, kuid üldmuljesse jagus ka veidi vastakaid tundeid. Suupisteks tellitud täidetud jalapeño’d olid tõeliselt head, mahlakad, paraja vürtsiga (teravamgi versioon poleks paha olnud!), seevastu põldoad ürtide ja salaamiga olid maitselt tühjad. Pardi-carpaccio ja kitsejuustusalat olid mõlemad tasemel. Esimese juures võlus täpselt paika timmitud kaste, teine saab kiita õhulisuse ja väga hea maitsete koosluse eest. Pearoad seevastu jätsid taas ruumi vastakatele tunnetele. Kui veidi suitsu saanud pardifilee pakkus suurepärase elamuse, medium’ina tellitud liha küpsusaste ja struktuur olid just sellised, mida ootasin, siis kanafilee jättis igava mulje , stiilis “kana on kana”. Õllevalik on siin aga tõesti muljetavaldavalt avar, märjuke on saadaval nii vaadis kui ka pudelis. Kiiduväärt on eriti see, et menüüs on ka hulk kohalike ja lähinaabrite väiketootjate gurmeeõllesorte. Kokkuvõttes, kui võrrelda paari aasta taguse kogemusega, tean nüüd, et menüü asjus tuleb olla tähelepanelikum ja uurida teenindajalt enne tellimuse esitamist roogade kohta põhjalikumalt; seevastu õllevalik on paranenud.