30.12.2013, 14:12
Võikaste ehk beurre blanc
Kulinaaria pikas ajaloos vastu pidanud retsept hautatud või keedetud väherasvasele kalale, ka vähile.
FOTO:
Koostisosad:
RETSEPT
- 2 tk Šalottsibul
- 3 sl Valge veini äädikas
- 3 sl Kuiv valge vein
- 2 sl Rõõsk koor
- 200 g Või (1 cm kuubikutena)
- Sool
- Must pipar
- Sidrunimahl
1. Haki sibulad väikesteks kuubikuteks. Lisa koos äädika ja veiniga kastrulisse ning keeda mõõdukas kuumuses, kuni vaid umbes 2 sl vedelikku on alles jäänud. Tulemus peab olema siirupine.
2. Nüüd lisa rõõsk koor ning hakka osade kaupa juurde vahustama külma võid. Alguses jääb kaste sulanud võist vedel, kuid mida rohkem seda lisad, seda toekamaks tulemus muutub. Kui oled saanud kena kreemja kastme, maitsesta seda soola ja pipraga ning vähese sidrunimahlaga.
3. Hoia kastmenõu kuni kasutamiseni sooja veega täidetud kausi kohal – oluline on, et või ei hakkaks sulama. Püüa kastet serveerida võimalikult kiiresti.