Pruuni kastme tegu pole kergete killast, aga see pole ka keerulisem kui pastataina või besee puhul. Pruun
kaste on parim lisand liha- ja ulukipraadidele. Kaste säilib hästi ning selle võib ka 3–4 päeva enne serveerimist valmis teha. Erilise aroomi ja maitselihvi annab espagnole-kastmele törts tomatipastat.
Pruun kaste espagnole

Kulinaaria pikas ajaloos vastu pidanud retsept hautatud või keedetud väherasvasele kalale, ka vähile.

Kaunikõlaline bešamell teeb maitsvaks uhked lasanjed, kroonib juustuga segatult pastaroogi ja sobib kõigele lisaks roogade gratineerimiseks. Ka on see üks vana hea viis, kuidas kroonida näiteks hautatud
köögivilju.

Too sahvrist välja suvised punase- või mustasõstraželeed ning proovi mitte nii väga tavalist, ent tegemist väärt mekiga kastet külmadele lihalõikudele, pardile või kalkunile. Mulle meeldib iseäranis see, kui hapukale marjakastmele on lisatud ka veidi tulist tšillit ja kuumalt mõjuvat ingverit.

Hollandi kaste lõhnab kui kevad, ent on siivutult rammus. Selle muna-võikooslust saab seekord tasandatud soolaste kapparitega. Ka ürte kasuta julgelt ja vastavalt oma maitse-eelistustele. Serveeri näiteks aurutatud või rasvata küpsetatud lõhega.

Prantslastel on sabayon, itaallastel zabaglione, meil sai samuti klassikut muudetud, sest (vahu)veini asemel oleme vedelikuna kasutanud hoopis oma aia õunte mahla. Pidulikel puhkudel sobib samas retseptis kasutada õunamahla asemel dessertveini.