30.12.2013, 13:36
Veiselihapuljong
Kui juba puljongitegu ette võtta, tasub leent teha vähemalt topeltkoguses. Üleliigne osa pane sügavkülma. Iial ju ei tea, millal mõne hõrgu lihaprae juurde käiv kaste või kodune supp vajab tummiseks kokku keedetud toorainet. Maitsevõit on mõõtmatu, aja kokkuhoiust rääkimata. Kogus 1,5 liitrit.
FOTO:
Koostisosad:
RETSEPT
- 1.5 kg Noorveisekondid või vasikakondid
- 2 tk Mugulsibul (puhta koorega)
- 1 tk Porgand (suur)
- 2 vart Seller
- 1 tk Porrulauk
- 3 l Külm vesi
BOUQUET GARNI
- 2 oksa Tüümian
- 2 oksa Petersell
- 1 leht Loorber
- 2 tl Must pipar
1. Kui sul on võimalik, siis tükelda kondid väiksemateks või lase seda turul lihamüüjal teha ning rösti neid 200 °C ahjukuumuses ligi 45 minutit. Kondid muutuvad seal pruuniks ning röstimise käigus sulab nende ümbert ja vahelt välja rasv, mida ei tasu keetmisel kasutada. Mida vähem rasva, seda delikaatsema maitsega puljongi saad.
2. Aseta kondid koos aedviljade ja piprateradega potti. Lisa nii palju külma vett, et see ained kataks. Kuumuta kiiresti keemiseni ja eralda tekkiv vaht. Seejärel jäta leem vaevu väreleva vedelikuna ligi 3 tunniks keema. Viimaks nõruta sõelal, kuid ära pressi aedvilju läbi, see teeb puljongi hägusemaks.
3. Jahuta puljongit nii kaua, kuni saad eraldada pinnale tekkinud rasvakihi. Sellegi võid eemaldada.