PROFF

Atmosfäär: 6
Teenindus: 10
Toit: 10
Kas läheksin sinna uuesti?

Kindlasti. Ausalt öeldes oli juba kohe pärast külastust tungiv soov järgmisel päeval sinna tagasi minna.

Menüü
Eelroog
Tartar valgest Atlandi tuunikalast koriandri, mündi ja laimiga 12.–
Õrnalt võis praetud ja brändiga flambeeritud kammkarbid 12.–
Pearoog
Mereanni-mix ehk potitäis krevette, veenus-, rannaja habemenoakarpe 16.–
Praetud väikesuulest küüslauguvõiga 13.–
Dessert
“Püha müristus” ehk šokolaadikook vanillijäätisepalliga 4.–
Õuna-estragonikook jäätisepalliga 4.–
Hind kahele 68.–

Miljöö
Tallinnaski on võimalik ammutada ehedat Vahemere-äärset miljööd, kui astute vanalinna talvekülmalt Pikalt tänavalt mõned sammud alla sooja keldrisse. Ilustamata ruumid peidavad endas lihtsat, kuid ehedat kööki. Koht uhkeldab rohke küüslaugu, tšilli, või ja muu parima toorainega. Need ruumid vajavad inimesi, sest mitte mahekollakad seinad, mõned laetalad, eksinud valgustid, vakstut meenutavate laudlinadega kaetud lauad, tumedad toolid, õhtuti aknast mitte nähtav põnev sisehoov ei loo sisekujunduslikku atmosfääri, vaid seda teevad inimesed, nende elav jutusumin, nugadekahvlite klõbin, pokaalide kolksud, lahke pererahvas ja loomulikult nina kõditavad aroomid.

Teenindus
Teenindus oli suurepärane. Meie teenindaja oli kiire, täpne ja meeldiva tagasihoidliku huumorimeelega. Roogi kirjeldas ta nii detailselt, et kohati tekkis mulje, et need on algusest lõpuni ta enda valmistatud. Harva esinev kompetentsus! Samuti võib kiita ka teenindajate koostööd, kus näiteks ei peetud paljuks heita pilk ka teiste teenindatavatele laudadele, eemaldades sealt kasutatud nõusid.

Toit
Aga nüüd siis söögist, mis jäi kauaks maitsmis- ja haistmisretseptoritele püsima. Algust tähistasime akordiga tuunikalatartarist, kuhu koondusid delikaatsed maitsed koriandrist, värskest mündist ja laimist. Kaunilt vormitud tuunikala peab nautima väikeste ampsudega, sest igas suutäies tulevad esile uued maitsed, mis esitlevad hõrgu kala peenelt hakitud struktuuri. Teiseks maitsesime võis praetud ja brändiga flambeeritud kammkarpe. Õrn liha oli imenud endasse paraja annuse alkoholi ja supelnud kreemjas võis. Super!
Pearoogade käik algas suure mereandide potitäiega. Sarnaselt serveeritakse ka Prantsusmaa bistroodes. Poti sisu koosnes krevettidest, veenus-, ranna- ja eksootilisematest habemenoakarpidest. Sõrmed tilkumas
rammusast kastmest, jäid kiidusõnad kurku, kostis ainult kiitvat mõminat. Praetud väikesuulest küüslauguvõiga tähendas otseselt pannil krõbedalt kuldkollaseks praetud kala, mille kesta all ootas lumivalge peene struktuuriga liha. Kala kaaslaseks ainult veidike värsket salatit ning kergelt aurutatud Türgi ube. Mereandide plussiks on see, et jaksad alati nautida ka väikest desserti. Rõõmustasime end šokolaadikoogiga, millele oli kontrastiks lisatud elevandiluuvärvi vanillijäätisepall. Kaaslane nautis üht imelisimat õunakooki, kus kõik oli justkui reeglitekohane, aga see sisaldas seda miskit, miks me ikka ja jälle häid söögikohti külastame. See miski, mis õunakoogis tooni andis, oli – estragon.

PROFAAN
Ajakirjanik (50)
Turundusjuht (48)

Atmosfäär: 8
Teenindus: 9
Toit: 9
Kas läheksin sinna uuesti?

Mina lähen varsti jälle Tigusse, sest külmal ja kõledal talveõhtul on selle imeliselt soe valgus, lahked töötajad ja oivalised road täiesti kindel viis elust rõõmu tunda.

Menüü
Eelroog
Veenuskarbid Portugali moodi 10.–
Õrnalt võis praetud ja brändiga flambeeritud kammkarbid 12.–
Pearoog
Grillitud vasikavälisfilee ürdivõiga 17.–
Salvei ja sibulaga praetud nuumvasikamaks valgeveinikastmes 15.–
Dessert
Sidrunikook beseekoorikuga 5.–
Kass Arturi kook Tigu moodi 4.–
Hind kahele 67.–

Miljöö
Tallinna vanalinna kolinud Tigu on sõna otseses mõttes maa alla roninud. Restoran-vinoteek laseb kõige esimese asjana sul terve korruse jagu trepist alla laskuda. Aga ole siis valmis esimeseks tõeliselt meeldivaks üllatuseks, mille loob eriliselt soe valgus. Seda peegeldub järjest juurde Vahemere-kollastelt seintelt ja laudlinadelt ning pärast hämaraid tänavaid tundub suure ja pehme valguse kaisutus kuidagi eriti mõnus ja hubane. Mõnus kohakene, kuhu ei pea ainult peoriietes minema, vaid saab ka otse pärast tööd sisse astuda ja head toitu-veini nautida.

Teenindus
Teenindus on vägagi sümpaatne. Igale küsimusele saime põhjalikud vastused, toitu kirjeldati isutekitavalt.
Käikude vahel ei tulnud liiga kaua oodata, tühjaks söödud taldrikud viidi kenasti eest ära ja tunti huvi, kuidas roog maitses. Tundsin end nagu heal sõbral külas. Meeldivalt kiiresti toodi lauda soe ja krõbe sai, kuhu oleksin igatsenud saada kõrvale ka ürdivõid või muud määret.

Menüü
Vapustavalt põnev eelroogade valik! Õrnalt võis praetud ja brändiga flambeeritud kammkarpide lihaga oli ümber käidud austust vääriva ettevaatusega, hambad vajusid justkui värskesse sefiiri – nii hõrk ja pehme oli pisikese mereeluka liha. Lisaks õrnalt brändimaitseline võikaste, mida ei raatsinud taldrikule jätta, ja nii palusin ettekandjalt lusika, et hea kraam kaotsi ei läheks. Laimi, küüslaugu ja koriandriga veenuskarbid said valitud seepärast, et polnud neid varem söönud.
Pearoa valikul olime kimbatuses. Kas liha või kala? No miks ma küll ei suuda maksale vastu panna. Ja nii valisingi salvei ja sibulaga praetud nuumvasikamaksa valgeveinikastmes. Praad sai spetsiaalselt minu jaoks tavapärasest pisut väiksem, muidu olevat see hiigelsuur. Tõele au andes ootas mind ikkagi mehine kõhutäis. Roogade tellimust andes unustasime lisandi valimise hoopis ära. Igatahes oli peakoka arvates meie valitud roogade parimaks kaaslaseks kartulipüree. Vasikamaksast ei jäänud midagi järele, see oli lihtsalt nii hea. Absoluutselt õrn ja mahlane. Ära sai maitstud ka grillitud vasikafilee. Ettekandja küsis ootuspäraselt soovitud küpsusastet ja täpselt sellise ma ka eest leidsin. Lisandid olid minu jaoks natuke liiga lihtsad, samas maitselt head.
Magusast ahvatles proovima sidrunikook beseekoorikuga. Kook maitses hapukas, lahe ja mahlane. Sain tõelise maitseelamuse. Kass Arturi kook on Tigus aga maisipulkade ja iirisekommide asemel hoopis keelekese küpsistest ja lehmakommidest. See tähendab, et plommid jäävad küll hammastesse, kuid lehmakommirohke suhkur krigiseb hamba all ja ilma mõru joogita on kooki isegi minusugusel maiasmokal peaaegu võimatu süüa.