* Aga kas te seda teadsite, et Eestis on kuningriik! Ute kuningriik. Või hoopis Ute nõudeparadiis. Palju ilu ilmas näinud Kersti Rea võttis "hullu sakslase" Ute Wohlrabi "v a e s e s talumajas" nähtu igatahes jalust nõrgaks. Villeroy & Boch läbi aastakümnete. Läbi aastasadade! Ja palju muud ka. Just. Siinsamas Lõuna-Eestis.

* Edasi liigume Narva. Külla Aet Kiislale, kes ajab seal püstipäi ja lennukalt Eesti asja. Ja teeb süüa. Palju ja mõnuga, noppides vahepeal nagu muuseas ka kohalikult hoidistekonkursilt võidu omale. Aedil käis külas Tarvo Tangsoo ehk mees, kes teadis/teab veinisõnu – mäletate OM märtsinumbrist ta veinikülmutamislugu? Praegusel õunaajal igati innustav ka see uuesti üle lugeda! Narvas aga veini ei joodud, valmisid hoopis hiigelsuured pelmeenid, silmupitsa, laisad vareenikud ja kuldkollane tomatimoos.

* Tiiu Suvi napsas kinni ja võttis letti aga ajakirjanik Neeme Raua. Jutud pikast-pikast New Yorgis veedetud ajast kõlavad pärismaalaseile kohati nagu Marco Polo pajatused, ausalt! Tulumaksuaruanded gaasiahjus! New York Timesi verised kirjeldused eestlaste verivorstiteost. "Seksi ja linna" parimad paigad. Ah, mis me siin ikka ümber jutustame, lugege ise!

* Aga nüüd aitab. Kannapööre ja metsa! Kohe! Sest on ju ikkagi september. HOOAEG! Kuivatatud lehterkukeseene ja kanamaksa pâté, hapendatud kollariisikad, kitsemampli-peedikotletid, marineeritud kuuseriisikad, puravikud ja muud magusad seened, kiire kukeseene-fetapirukas, kuivatatud lehterkukeseene sool.

* Andra Kalda on täna köögis ja jätkab: Türgi oa määre, lihapalliborš, kukeseene-spinatipirukas pähklitega, ahjupasta törtsu rummiga, leivakreemikook pohladega.

* Samuti mõtleb Andra koolilaste peale – kuidas nad ikka ise hakkama saaksid? Saavad küll. Uhkelt: võileivagrilli mustikapirukad maapähklivõiga, grillsaiad kukeseente ja suitsujuustuga, kartulibeebide ja suitsukanaga salat. Mis homseks õppida jäi?

* Maailmas tiirutame seekord Jordaanias. Võib-olla kõige üllatavam on seal magustoitude oivalisus. No tõesti on head, kusjuures kannatavad ka Eestis järele teha. Head proovimist!

* Ja muidugi annavad oma stabiilselt hea ja tõhusa panuse meie ajakirja ka Good Foodi kokad. Lisaks tavarubriigile esitlevad nad ka nelja maitsvat pastat.

* Gerli Ramler käis uudistamas, mida räägib Merike Tärk oma elust ja sojatoodetest. Ajakirjast lugu vaadates jääb lugejat pikaks ajaks saatma Merikese vanaemasoe naeratus.

* "Magusa elu" rubriik on ploomide ja põldmarjade päralt. Väga sügisesed. Väga maitsvad.

* Mis veel? Uurime, mida teha merikapsast. Selgitame välja parima lestasöögi pakkuja Saaremaal. Paneme suitsulesta ka talveks konservipurki! Piilume Elutuppa. Mekutame ebaküdooniat. Lugejaretseptis ootavad avastamist vale-Napoleon ehk mannapudrukook ja kohupiimasõrnikud. Maitseme ehtsaid ja kodumaiseid õunamahlu. Siiri Kirikal süveneb priimasse Nebbiolosse. Ja muidugi uudised, teadaanded, raamatututvustused, vahvad vidinad, toredad söögiainetutvustused ja kõik muu, mis toidusõpru veel rõõmustada võib.

* Lõppsõna ikka Jüri Pinolt. "Nii ei sööda!"

Aga sööme küll. Ikka, jälle ja mõnuga. Maitsvat ja seenerohket septembrit!
NB! Uuri ajakirjast ka fotokonkursi kohta!