Värskel pastal pole vastast
Pasta on üldnimetus tainale, millest valmistatakse väga eriilmeliste kujudega pastatooteid. Seepärast võiks tõe huvides kasutada eesti keelde juurdunud makaronide asemel sõna “pasta” – jätame makaronideks ikkagi vaid veed pastad, mis on torukujulised. Aja möödudes nimetame ühel päeval ka farfalle ehk ümber kikilipsudeks ja penne silindriteks, kuid spagetid jäävad ilmselt ikkagi spagettideks. Kui heale asjale nime panemine on keeruline, siis pastatainateoga nii ei ole. Nn toorpasta ehk värske pasta on tehnoloogia mõttes munapasta. Munal on selles retseptis siduv ülesanne ning seetõttu pole ka jahu omadused niivõrd määrava tähendusega, kui see on üksnes veest ja jahust valmistatud pastatainastel. Klassikaline pastatainas on valmistatud durum- ehk kõvanisujahust. Mida peenema jahvatusega on jahu (nn 00-tüüpi), seda õrnem
on ka tulemus. Meil poodides müüdavatest jahudest sobivad munapasta jaoks kõik kõrgema sordi nisujahud. Tervisele olulised täisterajahud peavad olema võimalikult peene jahvatusega või on need vaja osaliselt asendada kõrgema sordi jahuga.