Aprill
* Niisiis tunnistamegi „Hooaja“ rubriigis Itaaliat. Kersti Rea käe alt jõuavad meieni spargli ja suitsulõhega ravioolid, ahjupaprikad, ricotta-spinati-artišokipirukas, grissini-pulgad ja palju muud.
* Sinna kõrvale sekundeerivad Good Foodi kokad: kana arrabiata-kastmes, baklažaanirullid, sidrunimekine tuunikalasalat, lihtne Margarita pitsa jne.
* Kaie Mei saaks seekord kass Garfieldilt suure nurruva pai – nimelt pöörab ta inimesi lasanjeusku. Küll bešamelliga, küll bešamellita, just nii, nagu parajasti isu on: küülikuraguuga lasanje, tomati-paprikalasanje, spinati-suvikõrvitsalasanje ja muud.
* „Täna on köögis“ rubriigis toimetab päikeseline Ingrem Raidjõe. Kus lõpeb Eesti ja algab Itaalia? Tooraineid vaadates on kohati silme ees Ingremi kodusaar Muhumaa, maitsed on aga läbi ja lõhki Itaalia omad. Üks parem kui teine ja ... noh – „Palun, kas ma saaks veel!“: siia-carpaccio, soolakoorikus küpsetatud siig, grillitud köögiviljad, fenkolisalat õuna ja selleriga, astelpaju-semifreddo ... Kõike ei ütlegi ära, las jääb avastamisrõõmu ka ajakirja käes hoidmise ajaks.
* Lapsedki on seekord joonistanud omale ette Itaalia vuntsid ja serveerivad tähtsal ilmel tortilja peal pitsat, lihapalle tomatikastmes, sidruni-gelato’t ja valetiramisut.
* Oma Maitse Itaalia-numbri jaoks nõustus väikest intervjuud andma ka maailmakuulus Itaalia kokk, Jamie Oliveri mentor ja isalik suunaja Gennaro Contaldo. Neli uhket retsepti on temalt ka – nii läbi ja lõhki itaaliapärased, et Facebooki kursiivitõrksuses me isegi mitte ei ürita neid siia üles kirjutada.
* Tiiu Suvi käis külas itaallasest isa ja soomlannast ema tütre Elena Natale tegusas vanalinnakodus. Elena on ka peakokk Nicola Tanda kaasanud ja koos nad seal usinalt ja asjalikult tegutsevadki. Meie saame selle tulemusena viis head Itaalia retsepti.
* Itaaliat jagub aga veel ja veel ja veel, sest sealsed emotsioonid ja maitsed lihtsalt on NII head. Kersti Rea sattus Lõuna-Itaalia-maitselisse pärastlõunasse ja uuris teraselt ka nn söögiraame ehk taldrikuid-klaase-kannusid jm, mille seest süüa-juua antakse.
* „Köögiabilise“ rubriigis räägime üle Itaalia köögi kuldsed reeglid – on palju asju, mida lihtsalt tuleb teada. Ega te ometi ei kavatse parmesani panna Itaalia kalaroogadele?! Cappuccino’t õhtul juua?!
* Salakuulajad käisid La Bottegas, ise õnnelikud, rahakotid aga na õhukesed pärast arve maksmist. Lugejaretseptiks on mõnus vahemereline kiirsöök – frititud sinimerikarbid kappari-sidrunimajoneesiga. Vahvaid Itaalia kõhurõõme otsides tegime tiiru pealinna poodides, vahvate vidinatega sama lugu. Sahvririiulil troonib väärikas palsamiäädikas. (Sherlockid võivad end läbinägelikkuse puhul õnnitleda – just see, Riccardo Giusti Aceto Balsamico di Modena 12 aastat tammevaadis laagerdunud ja kolm kuldmedalit võitnud palsamiäädikas on väikeses pudelikeses aprillinumbriga kaasas! Maitsvaid elamusi!)
* „Kokakoolis“ saab Kaie Mei targal suunamisel selgeks focaccia valmistamine. „Kohvibaaris“ jahime ehtsat espressot ja siis ongi aeg muidugi magusate maitsete käes. Niisiis, palun, „Magusa elu“ rubriik esitleb: laimi-maasika-semifreddo, tiramisu, estragonine panna cotta Prosecco-želeega ning talvised hautatud puuviljad Limoncelloga. Oh õnnis hetk!
* Siiri Kirikal juhatab teed Itaalia veinideni ja õpetab, mis söögid-veinid omavahel sobivad. Rohke rohelisega krevetipasta retsept on ka juures.
* Vahelduseks aga muudki – Moonika Siimets sai Urmas Vainol sabast kinni, et koos käia Nõmme turul, teha süüa ning arutada maast ja ilmast. Eestimaa on kaldu Saare- ja Hiiumaa poole, eluterve mõtteviis päästab maailma.
* Aprillinumbri lõpetab jällegi Pino-mees, kevadeigatsus põues ja võib-olla miskit muud veel kah – saatjaiks naiste kerged siunamissõnad. Aga ei sest heitu, keel kisub sulaselgest rõõmust kohati lausa luulevormi ja kevad lihtsalt peab võitu saama.