Imemugul küüslauk
Pühendusega kõigile vanaisadele ja vanaemadele, kes küüslauku kasvatavad!
Eestimaine uhkelillas kostüümis küüslauk edvistab oma kahvatuvalge Hiina sugulase ees. Ta on maitselt tugevam, krehvtisem ja omab peale hea maitse veel võimet meid sügiskülma eest kaitsta ning hoida sööjaid teravana kui räästa külge kinnitunud purikas. Tee pai Eesti talunikule ning osta temalt talvevaru, et ta ka järgmisel aastal
küüslaugupeenraid peaks – see kasvatamise töö pole sugugi nii kerge!
* Küüslauku on kasvatatud juba üle 5000 aasta. Temaga “toideti” orje, kes ehitasid püramiide. Samuti on küüslauku peetud ülitõhusaks vahendiks katku ja vampiiride eemalepeletamisel. Keskajal usutud tema tedretähne vähendavasse ning luumurde kiiremini kinni kasvatavasse võimesse. Lisaks hinnatakse küüslauku meeste potentsile turgutavalt mõjuvaks ja ehk seepärast nimetaski vanarahvas teda tõusurohuks.
* Teaduslikult aga on tõestatud tema tugevalt antiseptilised raviomadused. Küüslauk leevendab krampe, soodustab seedimist, teravdab mälu, toetab südant, hoiab veresooni lupjumise eest ja korrastab vererõhku. Usutakse ka tema kasvajavastasesse toimesse. Ühtekokku arvatakse olevat vähemalt 47 tõbe, mille puhul küüslauk appi tõttab.
* Küüslauku on üle 30 sordi. Hispaanias peetakse septembris tema auks pidustusi. Jõgevamaal aga on kahel aastal peetud lausa küüslaugufestivali!
* Maitse on seda intensiivsem, mida väiksemaks on küüslauk hakitud, sest koerakkude purustamisel lenduvad ained muutuvad õhu toimel aktiivseks. Allitsiin on see aine, mis annab küüslaugule omase lõhna.
* Küüslauku ei tohiks pannil väga pruuniks lasta – nii muutub maitse kibedaks ning hõrgust maitseelamusest ei maksa unistadagi. Seepärast tasub hakitud küüslaugud õlist välja püüda või kiiremas korras lisada neile kaaslased, kes panni tulisust taltsutavad. Teine võimalus on panna osa küüslaugust toidu hulka valmimise
lõppjärgus. Nii saab söök kirkalt küüslaugune ja aromaatne.
* Ahjus röstitud küüslauk muutub pähkliseks ning pehmeks püreeks, mida on hea lisada saiadele, leibadele ja sepikutele. Samuti tampidele ja kreemjatele pastadele. Selleks pane terve küüslaugusibul ahjuvormi. Priskema puhul võid tipud maha lõigata. Nirista pisut õli ning puista soola. Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit või kuni küüslauguküüned on seest püreepehmed.