Afgaani hernesupp
Koostisosad:
RETSEPT
- Lambaliha (kondiga) või
- 1 kg Veiseliha (kondiga)
- 3 tk Sibul
- 3 küünt Küüslauk (suur)
- dl Herned (kuivatatud, poolitatud)
- 1 purk (400 g) Purustatud tomatid
- kauna Tšilli
- 2 tl Koriander (jahvatatud)
- 2 tl Kurkuma (jahvatatud)
- tl Must pipar
- tk Kartul
- 1 suur peotäis Koriander (värsked lehed)
- Sool
- Õli
Vala potti sorts toiduõli, lase kuumaks ning prae teraval tulel liha ja kondid igast küljest pruuniks. Lisa peeneks hakitud sibulad ja küüslaugupressiga purustatud küüslauk. Vajadusel lisa sorts õli. Vähenda kuumust ja sega pidevalt, et sibul põhja ei kõrbeks. Kui sibul on muutunud läbipaistvaks, vala potti poolitatud herned. Jätka kuumutamist nõrgal tulel ja pidevalt segades. Tõsta hulka purustatud tomatid, sega hoolega läbi ja lisa peeneks hakitud tšillikaunad, jahvatatud koriander, kurkum ja must pipar. Vala peale 1,5–2 liitrit vett, tõsta poti all kuumust ja lase keema tõusta. Vähenda siis kuumust ja lase supil umbes 2 tundi vaikselt podiseda. Keemise ajal maitsesta soolaga. Jälgi, et toit põhja ei kõrbeks: herned muutuvad tunni möödudes tummiseks ja kipuvad kergesti põhja külge kinni jääma. Kui liha on piisavalt pehme, tõsta pott tulelt. Õngitse liha ja kondid potist välja, lase jahtuda. Eemalda liha kontidelt, haki sobiva suurusega tükkideks ja pane potti tagasi. Lase supp uuesti keema. Lisa suupärasteks kuubikuteks hakitud kartulid. Kui supp on liiga paksuks läinud, pane juurde vett, aga mitte palju. Supp peab olemagi parajalt paks. Kui kartulid on peaaegu pehmed, lisa peotäis värskeid hakitud koriandrilehti ja lase veel 5 minutit keeda. Maitsesta vajadusel soolaga.