02.08.2012, 14:15
Tkemali
Tkemali on pärit Gruusiast ja sobib nagu adžikagi liha, suppide, kastmete maitsestamiseks, marinaadi või iseseisva määrdena. Oma olemuselt on see hapuka alatooniga kaste, kus maitset annavad ploomid või alõtšad.
FOTO:
Koostisosad:
RETSEPT
- 0.5 kg Ploom (hapu sort)
- 2 dl Vesi
- 2 spl Sidrunimahl
- 2 spl Oliiviõli
- 1 spl Punase veini äädikas
- 4 küünt Küüslauk
- 1 tl Sool
- Tšillihelbed või
- 0.5 tl Paprika (jahvatatud)
- 0.25 tl Must pipar
- 0.25 tl Vürtsköömen (jahvatatud)
- 2 spl Aedtill (hakitud)
- 2 spl Koriander (värske, hakitud)
- 1 tl Suhkur
1. Aseta ploomid pooleks minutiks kuuma vette, lase jahtuda ja koori. Eemalda kivi.
2. Tükelda ploomid ning aseta potti koos vee, sidrunimahla, oliiviõli, veiniäädika, hakitud küüslaugu, soola, pipra, tšillihelveste ja vürtsköömnetega. Hauta umbes 10 minutit, kuni ploomid on pehmed, ning püreesta saumikseri või köögikombainiga.
3. Lisa massile hakitud ürdid. Hauta veel umbes 5 minutit. Maitsesta lõplikult ja vajadusel lisa haput-magusat-soolast-teravat.
4. Jaota steriliseeritud purkidesse ja sule õhukindlalt. Pikemaks säilitamiseks kuumuta purke kuumaveevannis 10 minutit.