Valentina Napoleoni kook
Koostisosad:
TAINAS
- 1 tk Munakollane
- 1 spl (kuhjaga) Kristallsuhkur
- 0.5 tl Sool
- 100 g Või (hästi pehme)
- 0.5 spl Valge veini äädikas
- 125 ml Vesi (soe)
- 3.5 dl Jahu
TAINA KIHITAMISEKS
- 200 g Või (pehme)
VANILLIKREEM
- 1 tk Munavalge
- 3 tk Muna
- 3.5 dl Jahu
- 2.5 dl Suhkur
- 5 dl Rõõsk koor (10%-line)
- 3 spl Vanill- või vanilliinsuhkur
- 200 g Või (pehme)
TAINA VALMISTAMINE
1. Sega munarebu (säilita munavalge kreemi jaoks) suhkru, soola ja pehme võiga ühtlaseks. Lisa siis äädikas ja soe vesi, et mass paremini seguneks.
2. Sõelu hulka niipalju jahu, et saaksid segades parajalt pehme, sileda ja kooshoidva taina.
3. Jaga saadud tainas pooleks ning aseta tainaportsud toidukilesse mähituna vähemalt 5 tunniks külmikusse. Sel ajal jahu paisub ja tainas muutub parajalt rullitavaks.
4. Rulli tainas jahusel pinnal ristkülikukujuliseks ja õhukeseks ning määri pind ühtlaselt pehme võiga.
5. Poolita tainas pikemast küljest 2/3 ulatuses. Seejärel tõsta määrimata poole peale 1/3 suurune võine külg.
6. Voldi nüüd tainas kolmeks kokku lühema külje poolt. Oled nüüd tainale tekitanud 9 kihti. Patsuta tainas ühtlaseks ja mähi taas kilesse ning hoia kuni või tahkumiseni külmikus.
7. Korda võiga määrimist ja külmikus tahendamist veel kahel korral. Valmis kihitatud tainast on võimalik ka varem valmistada ning sobiva küpsetuspäevani sügavkülmutada.
KREEMI VALMISTAMINE
1. Vahusta munad suhkruga miksri abil kohevaks. Lisa vahustamise ajal jahu. Lisa koor ning vala saadud segu paksupõhjalisse keedunõusse. Kuumuta pidevalt vispliga segades kuni saad ühtlase tiheda kreemi. Jälgi, et segu mitte mingil juhul põhja ei kõrbeks. Lisa maitse järgi vanillsuhkrut ning jahuta segu.
2. Kui kreem on parajalt jahtunud, kuid mitte külm, alusta kreemi valmistamist. Kui või ning keedekreem on erineva soojusega, ei pruugi kreem õnnestuda. Vahusta pehme või miksriga kohevaks. Alusta lusikahaaval parajalt sooja kreemi (või ei tohi sulada!) lisamist ning vahusta, kuni saad ühtlase koheva kreemi.
3. Kontrolli maitset ning vajadusel lisa vanillsuhkrut. Hoia kuni serveerimiseni külmikus.
KÜPSETAMINE JA VORMIMINE
1. Rulli tainas 3mm paksuseks. Lõika portsjontükid ning küpseta 250 kraadi C juures kuldseks. Jahuta.
2. Määri kreem koogi pinnale ning ühenda kaks tainalehte kreemi abil kokku. Soovi korral kata koogi alumise küpsise kreemipind hapuka moosiga. Kata pind purustatud koogiga ja tuhksuhkruga.