13.04.2009, 10:44
Moules marinières ehk sinimerikarbid Tigu moodi
Tegemist on kõige klassikalisema sinimerikarpide valmistusviisiga. Eestis on tähtis tähelepanu
pöörata, kust merest ja riigist on meil müüdavad molluskid pärit. Enamasti on
saada Taani ja Iiri päritolu sinimerikarpe, mille soolasus ei ole võrreldav Vahemere omadega.
Seetõttu tasuks toidutegemisel lisada meresoola. Sama lugu on Prantsusmaa sinimerikarpidega,
millel nimesildil kirjas moules de bouchot – ka need vajavad soola.
FOTO:
Koostisosad:
RETSEPT
- 2 kg sinimerikarbid (puhastatud ja külmas vees seisnud)
- 100 g või
- tk Peeneks hakitud šalottsibul
- Suur punt hakitud lehtpeterselli
- 2 tera Jamaica pipar või vürts
- 1 leht Loorber
- 0.5 pdl Valge vein (nt. Picpoul, Muscadet)
Pane võitükk potti ja haki hulka šalottsibulad. Kuumuta neid natuke, kuid ära pruunista. Seejärel tõsta potti sinimerikarbid, loorber, vürts, osa petersellist ja vein. Aja keema. Seejärel keera kuumust väiksemaks, kata pott kaanega ja lase haududa, kuni karbid on avanenud.
Hispaania karpide puhul, mis võivad olla väga soolased, tuleb vedelikku maitsta, sest mõnikord peab veini juurde kallama. Tõsta roog koos potiga lauale, lisa helde käega peterselli ja kutsu kõik sööma.