NEFFi brändi norralasest peakoka Øyvind Mebostadi hinnangul peab toidu tegemine olema alati peaasjalikult lõbus ja seltskondlik, aga samas lihtne. “NEFFi ahjud just sellist nutikust, aga ka lihtsaid lahendusi ja mugavust pakuvadki,” kommenteerib kokk.

Ühe olulisema arendusena mainib kokk ahju tutvustamisel võimalust küpsetada samas ahjus samal ajal mitut rooga – üritusel surusime samasse ahju kihiti leivamuffinid, Norra hiidkrabid, antrekoodid ja värsked juurviljad. Uuenduslik õhuvahetussüsteem tagab, et igale toidule jääks alles oma õige maitse ja lõhn. Piltlikult öeldes saab ühe soojaga lasta ahjus küpseks põrsakülje ja šokolaadikoogi ning mõlemal säilib oma mekk ja aroom.

NEFF on köögimasinaid tootnud juba peaaegu 150 aastat, illustratiivsemalt öeldes on NEFF pakkunud imelisi õhtusööke juba 14 dekaadi, tuues igal kümnendil kodudesse mõne uue lisamugavuse ja -võimaluse. Ettevõtte asutaja Carl Neff oli see, kes andis maailmale esimese pliit-ahju, kus kivisütt põletades oli korraga võimalik töötada nii haudepoti kui ka panniga.

1919. aastal oli Neff see, kes tuli välja maailma esimese gaasiahjuga – ahi, milles oli mitu soojaelementi, mis tähendas, et kokad said samal ajal küpsetada kahte erinevat temperatuuri nõudvat toitu. 1950ndad tõid kaasa ahju, milles oli sees termostaat kuumuse ülitäpseks kontrollimiseks. Kümnend hiljem oli firma NEFF see, mis eraldas pliidi kaheks ning asetas ahju köögimööbli keskele ja pliidiplaadi köögisaarele.

Mis muudab NEFFi ahju asendamatuks?

Arendustegevus ei ole tänagi soiku jäänud. Olgugi et viimastel aastatel on lahendatud ehk pigem mugavusprobleeme, ei vähenda see NEFFi ahjude või pliidiplaatide uuendusmeelsust. Esialgu üsna tühisena tunduv, kuid absoluutselt revolutsiooni teinud uuendus viimaste ahjude juures on “Slide&Hide” funktsioon, mis ei ole muud kui võimalus ahjuukse avamisel see ühe sujuva liigutusega ahju all peita. Väike muutus annab aga võimaluse mugavalt liha moppida ja leibade küpsemist jälgida ilma põletada saamise hirmuta. See on üks neist funktsioonidest, mis tundub kindla vajadusena juba pärast esimest kasutuskorda.

Academic Food Labi üks asutaja, praegune NEFFi brändi saadik ja tippkokk Priit Toomits hindab neid Saksa täpsuse ja kvaliteediga loodud ahje justnimelt harukordse läbimõelduse ja mitmekülgsuse pärast. Näiteks on uutesse ahjudesse sisse ehitatud ka uudne aurul toimiv sous-vide funktsioon ehk vaakumis ja veevannis toitude küpsetamise võimalus. Olgugi et tegu pole just päris vesivanniga, siis tulemus on 95% ulatuses identne ning seega on see koduseks kasutamiseks ideaalne.

Huvitaval kombel on viimaste aastate tehnoloogilised arengud vähendanud äärmiselt väikeseks vahe proffiköökidele mõeldud “relvastuse” ja koduköögis leiduva tehnika vahel – seda nii hinna, kvaliteedi kui ka kasutusvaliku osas. Tippköögi kvaliteediga tehnika saab nüüd ka oma koju soetada, tehes seejuures ainult kümnendiku tippköögitehnika hinna suuruse investeeringu.

Academic Food Labi üritusel osalenud enam kui 30 inimest said üsna kiiresti selgeks, kui palju parandab koka vigu hea ja kvaliteetne ahi või pliidiplaat. Igaüks neist 30 külalisest sai korraks tunda ka seda, kuidas imelise köögitehnika abil võib diletantki valmistada süüa nagu tõeline peakokk.