Novembris avati Bolognas FICO Eataly World - maailma suurim toidule ja põllumajandusele pühendatud teemapark. Lahti seletatult tähendab FICO Itaalia Põllumeeste Vabrikut (Fabbrica Italiana Contadina). *Slängis tähendab see midagi “kuuma”, midagi kihvti ja lahedat.

Bolognalaste arvamused jagunevad kaheks. Nii nagu jaguneti kaheks 530 miljonit eurot maksnud modernse kiirrongijaama Bologna Centrale Alta Velocità nelja rongitee avamisel 2008. aastal. Esimesed on optimistlikud ja jagavad poeketi “Eataly” rajaja ja suurde maailma viija, ettevõtja Oscar Farinetti entusiasmi, usuvad, et teemapark toob Bolognasse toiduturiste, loob juurde töökohti ning tutvustab itaalia toidukultuuri ja bioloogilist mitmekesisust. Nende jaoks on see EXPO, Disneyland ja Caput Mundi kokku, miski, kus ühinevad mängulisus ja kvaliteet, traditsioon ja innovatsioon, majandus, kultuur ja hariv meelelahutus. Arvatakse, et tegemist on mudeliga, mida Itaalia oleks pidanud kasutama Milano EXPO ajal 2015. aastal. Teised on skeptilised, peavad projekti ilmselgelt üles upitatuks, nimetavad FICOt toidulennujaamaks, Ameerika stiilis toidusupermarketiks, toidukaupade IKEAks või toidukaupade Las Vegaseks. Teiste hulgas astus skeptikute poolele ka ajakiri “The Guardian”.

Hetkel ühendab FICOt ja Bologna kesklinna Ficobus, mis viib külastaja raudteejaamast teemaparki 18 minutiga ja 7 euro eest. Taksosõit lennujaamast on kokkuleppelise erihinna eest. Ühistranspordist rääkides ootab Bolognat peagi üherööpmelise People Moveri avamine, mis toob reisija lennujaamast rongijaama (praeguse 20minutilise bussisõidu asemel) 7 ja poole minutiga. Valmimiseni on jäänud umbes aasta.

Aga räägime numbritest. 140 miljonit eurot maksnud 10-hektarilises teemapargis on 2 hektarit põllumaad ja loomalautasid, aga ka trühvlisalu ja mesilastarud, siin elab 200 kodulooma ja kasvatatakse 2000 erinevat taimeliiki. 40 põllumajandusettevõtet omavad siin tootmisruume, toodetakse lihatooteid, pastat, õli, juustusid, õllet ja palju muud. FICOs asuvad veel teater, kino, konverentsikeskus, multimediaalsed infonurgad lastele, avatud köökidega restoranid, kohvikud, poed ja turud. Päevas toimub poolsada erinevat kursust, alates itaalia keele kursustest välismaalastele ning lõpetades veinide degusteerimise ja kokanduskursustega. Ringi saab liikuda jalgratasetel, mängida rannavollet ja tennist. Palju räägitakse jätkusuutlikust keskonnakasutusest, näiteks elektri tootmiseks kasutatakse päikesepaneelide süsteemi, millist teist sama suurt ei leidu kusagil Euroopas. Loodud on umbes 900 uut töökohta.

Esialgseks prognoosiks oli 4 miljonit külastajat esimesel aastal ja 6 miljonit külastajat 2020. aastaks. Jaanuaris andis FICO Eataly World teada, et pooleteise kuu jooksul külastas teemaparki 500 000 inimest ja pargi käive oli 9 miljonit eurot.