Trühvel kui maailma kalleim seen
Maailma kalleima seene tiitlit kandev trühvel pole vaid pelk maitseaine, tegemist on glamuurse einetamise ja priiskamise kõige ehedama näitajaga. Edasi tulevad kullalehed ja õhitud must kalamari. Trühvli teeb eriliseks selle seene äärmiselt võimas aroom ja maitse, mis tõstab iga roa täiesti uutele kõrgustele.
Trühvlite väärtuslikkust mõisteti juba mitu sajandit tagasi, näiteks nimetas 18. sajandi gastronoom Brillat-Savarin trühvleid "köögi teemantiteks". Enamus meist on trühvlit näinud vaid maitseõli pudelis või viiludena mõne eksklusiivse pasta- või risotoroa maitseainena. Vähesed on aga neid täielikult maa all kasvavaid seeni käes hoidnud. Gastronoomses mõttes on kõige väärtuslikumad mustad ja valged trühvlid, milledest valged jällegi kõige hinnatumad ja kallimad.
Trühvlid kasvavad enamasti tammepuu juurtega sümbioosis ning kuna trühvleid palja silmaga kuidagi ei näe, saab nende oelmasolu tuvastadavaid lõhnateel. Inimese nina mitte mingil juhul selleks ei sobi ning seetõttu kasutataksegi nende varandustväärt seente leidmiseks peenhäälestatud ninadega sigu või koeri, peamiselt Romanjono Lagotto, labradori ja spanjel tõugu koeri. Viimastel aastatel on hakatudjust viimaseid trühvlijahis eelistama, kuna neid on kergem treenida ning nad ei pane leitud “köögi teemantit” nahka.
Kuni viimase sajandini piirduti trüflite otsimisega vabastlooduest, viimased sda aastat on aga toonud meie ellu ka trühvlifarmide kontseptsiooni ning enamus laiatarbeseentest tulebki täna kasvandustest. Maailma nõudlus selle seeneliigi järele on lihtsalt nii suur, et muul moel ei veaks enam välja. Trühvel on ka üks nendest vähestest toiduainetest, mis on kallid olnud läbi oma gastronoomse ajaloo. Erinevalt näiteks mustast kalamarjast, mis veel 100 aastat tagasi oli kalurite enda toit.
Suurim senileitud trühvel maksab varanduse
2014. aastal leiti Itaaliast senini maailma suurim valge trühvel, mille kaaluks oli 1,89 kilogrammi. Sellele trühvlile tehti koheselt palju pakkumisi ostuks, peamiselt Aasiast. Trühvli omanik, Itaalia firma Sebatino Truffles oli naljaga pooleks küsinud selle seene eest miljon eurot. Lõpuks läks trühvel müügiks New Yorki oksjonil ning tõi sisse enamkui 73 000 tuhat eurot. Ekspertide sõnul saaks selle imelise valge trühvli kaasabil valmistada enam kui 400 portsjonit haute cuisine rooga mõnes tipprestoranis.
Enamus maailma valgetest trühvlitest leitakse Itaaliast, samas kui mustade trühvlite suurim leviala on Prantsusmaal. Samas leidub neid hinnalisi seeni ka Hispaanias, Sloveenias ja Horvaatias. Kuid… üllatus-üllatus … ka Eestis. Eestis toimetanud Itaalia koer leidis 2015. aastalt Valgamaalt gurmaanide ühte lemmikut suvitrühvlitkokku veerandkilo. Müügihinnaga umbes 200 eurot. Lisaks sellele on Eestis ka paar trühvliistandust, mis eelmisel aastal ka juba saaki andsid.
Trühvlite hind kasvab: kilo eest kuni 3000 eurot
Eelmise aasta ülikuiv ja kuum suvi Itaalias on löönud maailmas palju nõutud trühvlite hinnad lakke, mõnede sortide - näiteks valgete trühvlite - eest küsitakse lausa 3000 eurot kilo kohta. Mõnedes piirkondades on saagikus langenud kuni 90 protsenti. Käesoleva aasta olukorda ja hindu veel ei tea, kuna trühvlite korjamine toimub aasta kolmel viimasel kuul.
Halb saagikus ja tõenäoline defitsiit aga ei tähenda, et restoranide külastajad peaksid hakkama trühvlirikaste toitude eest maksma kosmilisi hindasid. Enamuse selle seene ostuhinnast kannab restoran ise. Maailmakuulus kokk Mario Batali New Yorgi restoranis Bobbo on trühvlirikas menüü viimase nelja aastaga kallinenud vaid 20 eurot.